Foto: Joakim Andreassen

Her er sakene som ble mest lest i 2022

Et år preget av krig og elendighet er i ferd med å ta slutt, men det å skrive om fluefiske er heldigvis både geopolitisk nøytralt og (nesten) uten kilde til konflikt. Her tar vi et tilbakeblikk på de mest leste sakene våre på nett i året som har gått.

NB! Dette er en artikkel som tar for seg de sakene som ble mest lest i 2022. Majoriteten av disse ligger bak betalingsmur, så hvis du er av typen som blir fly forbanna når du trykker på en link som ikke leder deg direkte til gratisjournalistikk, anbefaler vi deg å stoppe nå.


I 2020 skrev vi at verden både har vært, og er, i unntakstilstand. Da preget av en kjip pandemi. Når dette året avsluttes med at Russland daglig sender missiler i hopetall mot sivile mål i Ukraina synkront med at hele Europa må forholde seg til økonomisk uvisshet og dyr strøm, er det vel ikke akkurat noe særlig mer å rope hurra for i år. Årsrevyen til NRK tegner på mange måter et dystert bilde av året som har gått og kanskje også året som kommer.

Samtidig har det jo vært en forholdsvis ålreit sesong for norske fluefiskere både etter laks og ørret, virker det som. Og det faktum at Oppstrøms har overlevd sitt tredje år som papirmagasin samtidig som vi har satt abonnementsrekord på vårt digitale innhold ER veldig hyggelig. Slikt skaper engasjement i den knøttlille redaksjonen vår, og gir ny giv til å kaste oss ut i et nytt år med både papirmagasin og nettjournalistikk. Takk!

Når det er sagt, er vi fremdeles et stykke fra å kunne ha dette som et (halvt) levebrød, og vi trenger alltid flere abonnenter. Er du ikke allerede en del av fellesskapet, så kan du bli det her. Og en ting er sikkert: Ingenting vil gjøre oss gladere på vei inn i 2023.

Her er året som har gått:

Januar

I årets første måned var vi lykkelig uvitende om det meste som skulle prege 2022, og fotoredaktøren skrev det som skulle bli en av årets mest leste saker. Selvsagt akkompagnert av hans sedvanlige sarkastiske tone gikk 10 tips for å ta bedre fluefiskebilder som en farsott på sosiale medier.

Andreassen mener mye om foto. Her gjør han sitt ytterste for å se cool og casual ut, sånn som de gjør på Instagram. // Foto: André Pedersen

På en god andreplass havnet Andreas Liums betraktninger rundt at Ephemera vulgata er mer enn 2 dager med flaks i juni.

Like bak der fulgte 12 råd for å gjøre barnet ditt hekta på fluefiske kreditert Erlend Welde og Sondre Ørret Beck Sletten. I tillegg til en sak om hvorfor du bør bruke trailing shuck i din fluebinding, også skrevet av Lium.

fluebinding mygg trailing shuck
Andreas Lium kjører en tokilosørret i en rolig finnmarkselv. Mygg var våpenet. // Foto: Joakim Andreassen

Februar

Lium var virkelig en journalistisk blockbuster i starten av året, og fulgte opp med den mest leste saken i februar. Med sin vitenskapelige tilnærming, plukket han fra hverandre sin egen boks og ga et klokkeklart svar på hvorfor dette er den døgnflueklekkeren du MÅ ha i boksen din.

På andre plass havnet vår semi-faste fredagsspalte, der den fluefiskende tatovøren Anders Meland ble stilt til veggs om hvordan han liker tacoen (og fluefisket) sitt.

Ubåtfanget laks. // Foto: Jørgen Platou Willumsen

Like bak fulgte Oppstrøms-designer og laksefiske-connoisseur Jørgen Platou Willumsen med betraktninger rundt en atomubåt (for laksefiskeren) på budsjett.

Den litt krasse kronikken vår rettet mot Norges Jeger- og Fiskerforbunds manglende evne til å velge side var også svært populær/upopulær (alt ettersom).

Mars

Den mest leste saken i årets første vårmåned (red. anm; sørpå), var et intervju med far og sønn Longfjeld, som hadde mekket en genuint trivelig film om å ha ørretskjelven. Vi anbefalte den på det varmeste da, og vi anbefaler den fremdeles (hvis du mot formodning ikke har sett den). Snart kommer også oppfølgeren, visstnok.

Lars Jørgen Longfjeld er (forhåpentligvis) personifiseringen av neste generasjon norske ørretfiskere. // Foto: Jørn Are Longfjeld

En annen ung-ish filmskaper fulgte et stykke bak Longfjeld, og saken om å være på loffen i Finnmark ble også svært godt mottatt.

På tredje plass finner vi en emigrert amerikaner som har slått rot i Østerdalen, tett fulgt av en anmodning om å tenke på bunnforhold når/hvis du binder husbyggende vårfluelarver.

Men det var plass til enda mer film i mars, da Rolf Nylinder slapp ny langfilm om å lete etter troféfisk.

April

I den offisielle fiskesug-måneden var det kanskje ikke uventet at førsteplassen gikk til Lium og saken om at sulten vårørret foretrekker den stygge larven du aldri ser.

Den nest mest leste saken var en republisering av en gammel marginata-klassiker som redder dagen, skrevet av samme mann.

Sulten vårørret liker best odonata. // Foto: Joakim Andreassen

Dette var også måneden vi sendte Oppstrøms #7 i trykken, og saken om innholdet i denne utgaven fulgte tett bak hva angår lesertall.

Andre folks elendighet er ofte en klikkmagnet. Også på Oppstrøms. Knut Johan Ruud forulykket kraftig under isfiske forrige vinter, og skriblet i etterkant ned sine tanker om hvordan det er å binde krøplinger som krøpling.

Mai

I mai var det sakene våre om ulike fluefiskekjendisers planer for fiskesongen som ga høyest lesertall. Nest mest lest i mai var saken om imitasjonsfiske etter laks, også det kreditert vår egen laksespesialist.

folkeforskning barrier tracker
Folkeforskning skal sikre mer av dette. // Foto: Joakim Andreassen

Intervjuet vårt med Tore Litlere Rydgren, som blant annet elsker Land Rover og røye, nådde høyt opp på lista. Noe også praten vår med Johnny Håll om bruk av app og folkeforskning gjorde.

Juni

I juni var det mye tursugne folk på nett som lurte på hva de skulle putte i sekken, tydeligvis. Vår sak om 11 ting du bør ha med, gikk denne måneden uventet godt.

Tett fulgt av en republisering av klassikeren om en uunværlig altmuligflue for krevende dager med vanskelig fisk og saken om hvordan man skal fange stor ørret på tørt.

Dette er «Knut». // Foto: Privat
Dette er «Knut». Han er flink. // Foto: Privat

Lars Eriksens reise i fluebokser startet i mai, og traff godt. Det gjorde også saken til Martin Eek Burud om viktigheten av knuter og flinke folk.

Juli

Dette pleier å være en rolig måned, men ikke i 2022. I år var det faktisk en av de mest besøkte månedene. Litt urovekkende kanskje, siden folk burde vært ute og fisket fremfor å lese ting på internett. Men fint for oss, lell.

Mest lest i juli var saken vår om Bengt Are Barstad og hans 1000 dager ute (med teltflymfer i bindestikka).

parachute dun døgnflueimitasjon
Ørret fanget med tørr klassiker. // Foto: Joakim Andreassen

Nyheten om at sommernummeret vårt var sendt i trykken, og historien bak forsiden gjorde det naturlig nok bra. Tett fulgt av anmodningen om å ikke kødde med en tørr klassiker og vår egen redaktørs litterære vulgatadagbøker.

August

Det tok formelig fyr på internett da vi publiserte den omdiskuterte kronikken til Georg Fredrik Rieber-Mohn om det å leke med en laks som kjemper for livet. Denne ble delt og likt over 1,4k ganger, lest av nesten 7000 unike på et par dager, og satte følgelig årsrekord for enkeltsaker for oss på nett.

Gir fang og slipp fisket et dårlig omdømme? // Foto: Jørgen Platou Willumsen

En annen sak om laks havnet på andreplass, da Jørgen skrev om høstfiske etter den anadrome arten. Mens en annen høstsak om streamerfiske etter ørret også klatret høyt på lista.

Den stilrene produksjonen om vennskap og fluefiske ble ellers godt mottat i det som var årets beste måned hva angår unike sidevisninger.

September

Høsten er tung for mange fluefiskere, men det er også en god periode når det kommer til spennende ørretfiske i skumringen. Saken som omhandler en flue som funker bra til akkurat dette skumringsfisket var vinneren i september.

Urskog, myrer, juv og jævelskap. // Foto: Torbjørn Ekelund

Torbjørn Ekelund lurte på hvor elva hadde blitt av i det som var den nest mest leste saken, mens republiseringen av det å oppleve stillstand også gjorde det bra.

Publisering av papirsaken til Ole Jørgen Grumstad om hjortehår over vann var også populær. Sammen med Lars Eriksens augustboks.

Oktober

I oktober var det tid for sleivspark og ironisering kreditert fotoredaktøren igjen. Denne gang handlet det om «fluefiskemote» og 7 trender du bør styre unna. Mange lo, noen følte seg krenka, og enkelte mente Andreassen burde holde kjeft og heller passe sine egne saker. Dette ble den nest mest leste saken på Oppstrøms i hele 2022.

FLUEFISKE OG STIL: Caps, rumpetaske og stanga casually pekende bakover. Hot or not? Vi gir deg svarene. // Foto: Joakim Andreassen

Den nest mest leste saken i oktober var derimot Geir Ruuds nydelige og velformulerte tanker og spørsmål rundt hvilken stang man skal fiske med. Men André Pedersens fine skildringer av den barmhjertige bekken på New Zealand var også en hit.

Utover dette var lesertallene preget av utgivelsen av å vår niende papirutgave.

November

Det var papirsaken om laksefiske med 18 fot lange stenger og helline fra høstnummeret signert den eksentriske mandalitten Kenneth Bringsdal som ble mest lest i november.

Silke Srebotnjak. // Foto: Privat

Nest mest lest var taco-fredagens første kvinne i form av mesterfluebinder og ørretfisker Silke Srebotnjak. Men det ble høye lesertall når Bjørnar Neteland og Reidar Staalesen skrev om det som kanskje er den siste spikeren i kista for Sognefjorden.

Det samme ble det for Knut Johan Ruud som var tilbake med sin selvironiske ordekvilibrisme når han skrev om å være underfanget i november.

Desember

En sak om det å gi gavekort på Oppstrøms som ble mest lest i shoppingmåneden. Utover dette var det to saker fra papirmagasinet som gikk av med seieren. Her var det nemlig preget av mer eller mindre dødt løp. Laksefluer og kulturelle betingelser kreditert Jørgen Platou Willumsen og Gåten Salvelinus av Andreas Lium tronet sammen på topp.

Det er ofte veldig langt å gå til det som går for å være de beste røyeplassene. // Foto: Joakim Andreassen

Men også saken der det anmodes om å ikke gjøre som mora di sier (også skrevet av Willumsen), samt det nydelige litterære verket om fluefiskets punktum kreditert Torbjørn Ekelund, havnet høyt på lista.


Med dette takker takker vi ærbødig for følget i 2022. Vi lover et meget spennende 2023 der det blant annet vil fokuseres på enda større satsing på nett.

Er du ikke allerede abonnent, anbefaler vi deg selvsagt å bli det her!