Fluelina strekker seg pent over strømmen, og fiskeren overlater resten av ansvaret til flua.

Laksefluer og kulturelle betingelser

En gang på 60-tallet skapte en lur mann med navn Raymon Brooks den ikke helt ukjente flua Sunray Shadow. I snart 60 år har den britiske og skandinaviske tradisjonen bygget videre på hans langvingede tubefluer. Har vi satt oss fast?

I 2009 leste jeg boken «Annerledes tenkerene» av Per Arne Bjørkum. Kort fortalt handler den om en reise i kreativitetens historie, og om menneskene som har hatt mot til å utfordre etablerte oppfatninger. De kom til å stå bak mange av vitenskapens viktigste fremskritt. Du får innblikk i hvordan disse menneskene tenkte, kampene de måtte kjempe, i lidenskapen, skuffelsene og gledene. Samfunnet slik vi kjenner det i dag, hadde ikke vært det samme uten disse folka. På hvert sitt vis utfordret de kulturer eller tradisjoner.

Utviklingen av laksefluer handler om kultur og tradisjon. Det startet med store krokfluer toppet med fjær fra fugler innhentet fra britiske kolonier med et håndverk så vakkert at man mister pusten. Med tiden ble fjærvinger til hårvinger. Krok til tuber, og fra stive til myke materialer, krydret med et utvalg syntetiske fibre. Det var først på 80 og 90-tallet utviklingen for...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.