kavalkade 2024
Fluefiskere kan nå speide oppstrøms inn i 2025. // Foto: Joakim Andreassen

Dette likte skandinaviske fluefiskere best i 2024

Stengte elver, villfiskstammer i fritt fall, vær og vind i alle retninger, diktatorer i monitor, folkemord og krig på samtlige kontinenter. Men Oppstrøms vaker alltid noenlunde steady, og her er en recap av året som har gått.

Vi gir deg et tilbakeblikk på det skandinaviske fluefiskere likte best i 2024.


NB! Dette er en artikkel som tar for seg de sakene som ble mest lest i 2024. Majoriteten av disse ligger bak betalingsmur, så hvis du er av typen som blir fly forbanna når du trykker på en link som ikke leder deg direkte til gratisjournalistikk, anbefaler vi deg å stoppe nå. Hvis du derimot ikke blir fly forbanna, men har lyst til å lese og mangler abonnement: Kjøp det her.

For svenske lesere: Ikke alle sakene vi linker til i denne saken er oversatt til svensk enda. Men vi jobber kontinuerlig med saken.


Oppstrøms holder koken!

Den lille redaksjonen har publisert nettsaker siden 2016, og i år har vi faktisk rundet vårt femte år som papirmagasin.

2024 var også det første året etter omstillingen vår. Fra å gi ut tre papirutgaver i våre tre første årganger, og 2 i 2023, laget vi i år én feit sommerutgave. Samtidig økte vi intensiviteten på nettproduksjon.

Det var en todelt avgjørelse å endre papirstrategi. Først og fremst hadde det å gjøre med de markant høyere kostnadene knyttet til det å lage ting på papir (en Donald-pocket som kostet 100 kroner i 2021, koster 139 kroner i dag). Men det hadde også mye å gjøre med at produksjon av 3 stykk papirutgaver i året stjeler det meste av tid fra produksjon av digitalt innhold. Sett i lys av at et papirformat med tre utgaver i året (enten vi vil det eller ei) er et nullprosjekt, samtidig som nettjournalistikk ikke er det, ble valget enkelt. Noe papirnostalgikerne i oss bare må leve med.

Når det er sagt: Vi trenger alltid flere abonnenter. Uavhengig av om du sverger til papir eller digitalt innhold.

Er du ikke allerede en del av fellesskapet, anbefaler vi deg selvsagt å bli det her!

Her er de mest leste sakene på Oppstrøms i 2024:

Januar

Apropos papir: I årets første måned var det (noe uventet) Svein Røbergshagens konservative tilnærming til litteratur som stjal førsteplassen. Vi snakker altså om republisering av en eldgammel Vak-sak der Røbergshagen sender ut påstanden om at alle fluefiskere bør lese denne boken.

Svein og bøkene. // Foto: Joakim Andreassen

At folk liker sneller, er en kjennsgjerning. Men folk liker også svenske fluefiske-DJs (med fortid i Berlin og base i København). Tilsynelatende. Saken om den urokkelige kjærligheten Joel Alter har til sin velholdte Danielsson-snelle tok andreplassen.

På tredje plass havnet fotoredaktørens harsellas med sponsorjag i fluefiske. En sak som lagde en krenketsunami hos mange statusjagere. Mange mente at artikkelforfatteren traff spikeren på hodet, mens andre mente at han burde holde kjeft.

Februar

I februar var det ansvarlig redaktør, Jostein Henriksen, med sitt essay om kua i Jaktorów-skogen, som tok førsteplassen. Noe som samtidig vitner om at våre lesere ikke bare liker å konsumere de lettbeinte sakene.

Mann, stangtube og bregneskog. // Foto: Joakim Andreassen

På andreplass havnet vår faste skribent og redaksjonsvenn. Saken til Andreas Lium om steinfluenymfe for (det veldig tidlige) tidligfisket var like bak Henriksen.

På tredjeplass var det duket for folk-spalten vår fra papirmagasinet, der Sondre Beck Sletten fikk mye oppmerksomhet med sine ukonvensjonelle svar.

Mars

Den mest leste saken i det som er årets første vårmåned (helt sør i landet, that is), var – om noe uventet – definisjonen på oppstrøms. Nemlig vårt intervju med Steinar Ingebrigtsen Grødahl om Ousto. Dette ble også – kanskje enda mer uventet – en av årets mest leste saker. En påminnelse til redaksjonen om at folk liker norsk villfiskhistorie.

PS: Likte du denne, bør du også lese det som var hovedsaken i serien vår om samme lokasjon fra papirmagasinet. Nemlig saken til Bror Olsen om ørreten fra Ousto.

Magnus Kindlihagen, drar ofte på tur alene i folketomme områder i Troms. Lenge før fredningen var han i Ousto, der han fikk dette prakteksemplaret på 4,6 kg. // Foto: Magnus Kindlihagen

Bak fulgte en jazz-gitarist fra Narvik. På vei til elva-intervjuet vårt med Håvard Stubø var ikke bare populært i mars. Det var også høyt på lista over årets mest leste saker.

Det ble mer eller mindre delt tredjeplass mellom OFF-saken vår om hvordan man skal unngå å være en komplett idiot og (gjensynet med) saken om 10 tips til å ta bedre fiskebilder.

April

I april begynner folk virkelig å merke på suget, og det konsumeres mye film. Det var kanskje ikke så rart at det var saken om fire dokumentarfilmer fluefiskere kanskje ikke har sett, men burde se som tok førsteplassen.

Den nest mest leste saken omhandlet også film. Nærmere bestemt Rolf Nylinder og det Håvard Stubø mente var den beste filmen svensken hadde laget. Visningen fant for øvrig sted i Oslo på et samarbeidsarrangement kreditert Lemmel og Oppstrøms, og Subimago kommer helt sikkert tilbake i et eller annet format også i 2025. Eller 2026.

Folk konsumerte svensk film i Oslo også i 2024. Her representert ved Jostein Henriksen, Håvard Stubø og Markus Lemke. // Foto: Joakim Andreassen

Like bak, og på tredjeplass finner man Christoffer Pilegaards spede start på å røre ordentlig i krenkegryta. Med sin sak om narsissisme i skandinavisk fluebinding, tente han på mange måter en lunte i deler av miljøet. En lunte som skulle brenne helt til oktober, da bomben (som vi kommer tilbake til) virkelig smalt.

Mai

Spenningen er til å ta og føle når det virkelig braker løs i sør. Og som vanlig var det Andreas Lium sine saker som hadde høyest antall transaksjoner av nuller og ett-tall på Oppstrøms-eteren denne måneden.

Saken hans om marginata-nymfa som redder dagen har nærmest blitt en attraksjon på den tiden av året, og tok førsteplassen. Like bak fulgte saken om at sulten vårørret foretrekker den stygge larven som man aldri ser.

Bør være i enhver boks når det er snakk om isløsning.. // Foto: Joakim Andreassen

Også laksefiskere følte på suget. Og kjente seg tydeligvis igjen i refleksjoner om forberedelser kreditert Kristin Bøe.

Juni

Dette er måneden når store deler av laksefolket står utvadet i en eller annen elv. Men for majoriteten ble det ikke slik. 33 elver ble som kjent stengt, og denne utrivelige saken ble en av de mest leste.

På latin: Leptophlebia vespertina. På norsk: verdens meste frustrerende døgnflue. // Foto: Christoffer Pilegaard

Men alt var ikke svart. I hvert fall ikke for ørretfiskerne. Saken om døgnfluevann av Jan-Erik Thrane tronet på topp med desidert flest lesere.

Folks nysgjerrighet ble åpenbart pirret når to fluebokser tok både andre og tredjeplassen. Saken om boksen til Knut Johan Ruud hadde såvidt flere lesere enn saken om boksen til Jan Håvard Krohn.

Juli

I juli gjaldt det tydeligvis å ha en stødig tilnærming til balansert nymfe, for også her stakk Lium av med førsteplassen.

balansert nymfe
Denne ørreten lot seg lure av en balansert nymfe. // Foto: Joakim Andreassen

Juli er erfaringsmessig en rolig måned, men i 2024 var det ikke sånn. Lesertallene nådde nye høyder, og mye av grunnen kan nok være at engasjementet til laksefiskere var høyt. Saker som omhandlet forvaltning hadde høy trafikk, og bokutdraget; Rekviem for Salmo salar kreditert Kaj Skagen, gjorde det meget sterkt.

Kanskje førte all tristessen til at folk hadde behov for å le litt, og republiseringen av Erlend Welde-klassikeren fluefisketyper nådde høyt opp i en måned der det var vanskelig å kåre en soleklar vinner.

August

I den siste sommermåneden, er det som regel et tydelig mønster: Folk er spesielt interessert i å lese artikler som kan gi dem inspirasjon og nyttige innspill til hvordan de kan forlenge sesongen og få mest mulig ut av de siste ukene av sommeren.

I så måte er det kanskje ikke så rart at fluefiskekursprinsen fra Bergen stakk av med seieren. Vårt intervju med ham om innholdet i flueboksen hans nådde høyt også på samlelista for 2024.

Ørret på døgnflueimitasjon i slutten av august og starten på september? Jada. // Foto: Joakim Andreassen

Like bak fulgte Lium halsende, med sine saker om flua som får det til å smelle i skumringen og om (den gule) døgnflueimitasjonen du trenger til høstfisket.

September

Høsten er en krevende øvelse for mange. Det er som regel bred enighet om at det er deilig når været spiller på lag. Men det er jo ofte slik at været ikke spiller på lag, og da blir ting fort en vandring på den melankolske (og tildels mørke) sti.

Samtidig er september er også en meget lur periode hva angår ørretfiske med noe som imiterer andre ting enn insekter. Saken om det sikre kortet for sulten høstørret tok førsteplassen i september.

Blid mann. Stor fisk. // Foto: Privat

På andreplass var det den gamle Jessheim-rapperen, Andres Rafael Diaz som stemplet inn. Vårt flueboksen-intervju med ham ble en solaklar høst-hit, tett fulgt av en annen musikk-mann i form av spillelista til Tørrfluelandet-komponisten, Kjetil Bergseth.

Oktober

I oktober tok det fullstendig fyr på internett, da Christoffer Pilegaard på nytt tok fram rørepinnen. Nannestads store sønn (aka fluebindemiljøets skalla versjon av en Kristoffer Hivju/David Caruso-fusion) er ikke redd for en verbal konfrontasjon. Og han fikk kjørt seg bra på sosiale medier i etterkant av denne saken om plagiering av bindemønstre.

Et oppgitt hånflir er på sin plass. Eller? // Foto: Christoffer Pilegaard

På andreplass finner vi saken om at vaderiganten Simms er/var involvert i slags Succession-aktig kapitalistdrama. Mens flueboksintervjuet vårt med komiker og programleder Erik Solbakken fulgte like bak.

November

Holdningene innad hva angår november er uforandret fra 2024. Vi synes det er kaldt, mørkt og veldig lenge til sesong. Måneden står altså til stryk på alle måter.

Søyland med én mygghanske og ørret i meget slapp foldehåv. // Foto: Bjørn Erik Moe

Men: I motsetning til fjorårets novembernyhet om at vi måtte legge om driften, brukte vi dette året på å heller lage nettstoff.

En republisering av betraktninger om fluefiske vs. friluftsliv kreditert Lars Lenth ble månedsvinner. Mens saken om middelaldrende menn som må svømme (for å holde seg i live), havnet på andreplass.

Fluebinding er kanskje ikke hovedfokus for de som har et sunt forhold til nisjer i nisjen i november. Men vi ryddet plass, da vi fant ut at vi hadde glemt ut å publisere en godbit fra Andreas Lium. Mønsteret som satte standarden er jo uansett så tidløst, at det ikke gjør noe. Og lesertallene indikerte at vi var på ball.

Desember

I årets siste måned gjorde vi en ny vri som skulle vise seg å være i overkant ambisiøs. 24 luker med sedimenter av tekst er på mange måter 24 saker i én og samme sak. Slikt tar tid, og i en måned som er preget av masse fridager, stengte barnehager og et uungåelig juleforberedelses-rotterace, kom vi litt til kort rent tidsmessig.

Kalenderen er nå nesten ferdigsstilt, og du kan snart lese samtlige tekstluker her.

PS: Vi lover å trekke alle dagsvinnerne tidlig i januar.

Godt nyttår, sa folk. // Foto: Joakim Andreassen

Med dette takker takker vi ærbødig for følget også i 2024. Vi lover et meget variert 2025, og har planer om spennende greier i flere ulike formater.

Min handlekurv Close (×)

Handlekurven din er tom
Bla gjennom sortimentet