"The Longest Silence" av Thomas McGuane. // Foto: Joakim Andreassen

Boken alle fluefiskere burde lese

Svein Røbergshagen gir deg forklaringen på hvorfor dette er en “must-read”.

Jeg møtte Thomas McGuane for første gang på vei til Smithers i British Colombia. Vi skulle begge fiske steelhead og det var vanskelig å forestille seg at denne mannen hadde levd som Kongen av Key West, et Hemingwaysk liv bestående fisking og skriving, iblandet store mengder kvinner, børst, dop og rock and roll.

Det finnes aldri et dårlig tidspunkt for å hente frem den lengste stillheten fra hylla. // Foto: Joakim Andreassen

I småflyet som brakte oss til steelhead-fiskerens mekka, virket han å være en litt reservert og observerende mann. Jeg opplevde ham som en moderne cowboy i Patagonia-klær, helt uten store fakter og veldig fokusert på fisket som lå foran oss. Det meste så ut til å foregå på innsiden. Kanskje er ikke det så overraskende for en mann som har vokst seg ut av turbulente år, blitt en rancher i Montana og som i amerikansk offentlighet har blitt kjent for sin virtuose skrivekunst. Det slo meg at dersom mannen fisket på samme måten som han skrev, ville det ikke være noe mindre enn oppsiktsvekkende.

The Longest Silence. // Foto: Joakim Andreassen
Omslaget. // Foto: Joakim Andreassen

McGuane har skrevet over et titalls romaner og novellesamlinger og én bok om fiske. Den bærer tittelen The Longest Silence som tar for seg det uproduktive ved fisket. I McGuanes tekster er periodene med stillhet selve dynamoen i en fluefiskers liv. I et tredvetalls historier fyller McGuane stillheten med tekst. Konteksten spenner fra bekkørretfiske i Michigan, permit, bone og tarpon i Florida Keys, ørretfiske i Montana og på New Zealand til laks, sjøørret og steelhead i Russland, Argentina og Irland.

McGuane er en ordkunstner. Hans setninger er elektriske, ofte vittige og ironiske, med brå og uventede vendinger og sammenstillinger.

Kanskje ville det å få fiske med Thomas McGuane bare gi ny kraft til utsagnet om at det beste fisket skjer i skrift.

Om The Longest Silence, har John Gierach sagt det klarest: ”My favourite author on my favourite subject. What more can i say?”.

Skal du lese én bok om fluefiske, så les denne.


Denne saken stod opprinnelig på trykk i Vak #1 (2013).

nb_NO