Dra til New Zealand uten å dra hjemmefra

Tommy Josefsen er passelig fornøyd. // Foto: Joakim Andreassen

Når man ikke kan reise til favorittstedet på grunn av en pandemi, så er det lov å drømme. Vi har gjort det hakket enklere for deg.

Skal man inn i New Zealand nå kreves det en rekke tiltak både før og etter ankomst. Da inkludert 14 dagers karantene før man i det hele tatt kan pakke ting i bilen og kjøre.

Denne hyllesten er ment som et litt dårlig substitutt for de som må holde seg i snødekt landskap når det er sesong på andre siden av kloden. Vi har hentet fram det vi mener er de aller beste filmsamlingene laget av skandinaviske fluefiskere på fisketur i det forgjettede ørretland (i tillegg til noe vi har laget selv).

1. Bærumshåvens arvtakere

Fire unge gutter fra Stor-Oslos beste vestkant satte på mange måter standarden for norsk ørretunderholdning down under. Med det som var et passelig kleint crew-navn, plagsomt god kasting, og en rekke enorme fisker på samvittigheten, banet de vei for det som skulle bli en skandinavisk trend av unge, flinke fluefiskere som valfartet til eksotiske fiskesteder og foreviget det hele. Helt uten bekymringer, og med livet foran seg. Et levende bevis på at et stort og langt fuck you til alle som måtte være hjemme i vinterhelvete faktisk kan serveres i filmformat.

4reels har laget flere snutter fra NZ, og har også gjort et lite samarbeid med Tørt og Dorge Rundt, som blant annet også endte med podcasten Fisk og Preik.

En av de artigste filmene er likevel deres egen produksjon som faktisk også hadde gått oss hus forbi. Den ser du under.

2. «Opp-ned-opp-ned-ned-ned-opp-opp-opp, og så drar vi’n inn på land»

Gisle Helgesen, eller Fangemann som er hans alterego, er en NZ-legende. Og kanskje den vi kjenner som svartmaler landets sportsfiskefremtid mest – noe man kan lese mer om i en av Vak-utgavene (red.anm; husker ikke hvilken, og gidder ikke sjekke).

I en årrekke produserte han den beste komboen av Tool-akkompagnerte storfisksnutter fra sine hemmeligplasser. Men fordi mange fluefiskere er så egoistiske at de faktisk vil komme til dekket bord, ble det visstnok ble mye mas om hvor han fisket. Som resulterte i at Gisle bestemte seg for å fjerne hele remsa fra internetten. Fair enough.

Alt vi står igjen med nå er denne nydelige godbiten, kreditert filmskaperen Kristian Topp. Så får vi bare krysse fingrene for at den får lov til å forbli tilgjengelig. Men vi tar ingenting for gitt, så her er det bare å nyte så lenge man kan.

3. Tromsø + Sandnes = Trivelig extraordinaire

Geir Sogn-Grundvåg og Oddvar Vermedal er fra henholdsvis helt nord og helt sør i landet. Men vennskap har som kjent verken lande- eller fylkesgrenser, og sammen har de ved hjelp av flytransport kunnet feire selve livet sammen på andre siden av kloden. Ved hjelp av Geirs fotointeresse har dette akkumulert i det som kanskje er noe av det hyggeligste filmmaterialet fra destinasjonen som kan oppdrives.

Her er det egentlig bare å lene seg tilbake og trykke play på hele remsa, men det er spesielt denne undertegnede stort sett har hatt på repeat.

4. For heølvede mænd, gi meg en bajer og en ørreddd

Danmark er jo som alle vet en langt mer liberal og dejlig versjon av Norge, bare uten fjell, fjorder og brunost. Alt er mer laidback i nabolandet, og det samme virker å gjelde for fluefiskets arvinger.

Fin Followers har til tross for kollektivt lav alder, levert mengder med godsaker for ørrethungrige seere. Det inkluderer turer til både Aitutaki, Maldivene og flere episoder fra svensk lappland. Men også New Zealand, selvsagt.

5. Rolig tilnærming på egenhånd

Raymond Eilertsen er en luring når det gjelder fiskeplasser, også når han er på ferie. I tillegg er han glad i eget selskap. Med det som er en over gjennomsnittet stor interesse for fotografering og film, blir det fort laget mange sterke bidrag når han er på fisketur. Noe utras.net nyter godt av.

Selv om han tidvis får besøk av en kompis fra hjemtraktene, så er de egenproduserte filmene hans fra New Zealand svært severdige. Du finner hele spillelisten fra den forrige turen hans her, og kan se en av favorittene våre under.

6. Arven fra Iveland

Føritia dro redaksjonsvennen, André Pedersen, til New Zealand i lange perioder. Den blide Ten-Sing-prinsen fra selve bibelbeltespenna i indre Sørland var stamgjest på puben i en av de mest kjente fluefiskelandsbyene og fikk faktisk videohilsen i anledning bryllupet sitt fra camping-vertinnen på samme plass.

Pedersen laget flere fine filmer fra stedene han fisket, inkludert denne spring creek-slageren, og det som er snaut tre brutale minutter med sånn fluefiske veldig ofte er (i hvert fall på New Zealand).

I 2019 slo vi følge med Pedersen, og undertegnede filmet det som la grunnlaget for fire episoder redigert av nettopp Ivelands-arvingen. Hele serien kan ses her, og en slags teaser ser du under.

7. Obligatorisk svenske

Man kommer jo ikke utenom Rolf Nylinder når man snakker om skandinavisk fluefiskefilm, og sammen med Peter Andreas Christensen laget han det som antakeligvis var den aller første helaftens fiksjonsfluefiskefilmen med skandinavisk regi. Med Lars Lenth i hovedrollen, ble den spilt inn nettopp på New Zealand. Filmen ligger nå i tre deler på Youtube-kanalen hans, og du finner den første delen her.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at Nylinder laget mye greier fra samme destinasjon før alle andre, og lenge før langfilmen ble produsert. Da ofte sammen med sin bror, der blant annet denne smått legendariske snutten så sitt lys i 2011. Dykker man ned i den gamle Frontside Fly-kanalen på tuben er det også mye annet å ta av hva angår NZ-materiale som sikkert mange med fordel kan se om igjen.

Likevel er det kanskje denne som satte dypest spor hos de fleste, akkompagnert av Rolfs cover-versjon av Leonard Cohens Hallelujah.

nb_NO