Steinfluenymfe for tidligfisket
Lav mars-sol og ørret som både er våryr og sulten. // Foto: Joakim Andreassen

Steinfluenymfe for (det veldig tidlige) tidligfisket

Det er ikke for alle å stå i en råk å fryse i mars, men for mange (og meg selv inkludert) er suget så kraftig at man er villig til å gjøre mye sjukt for å få kjenning med fisk. Denne steinfluenymfa kan være veien å gå for den desperate.

Det er mest sannsynlig en steinfluenymfe ved navn Taeniopteryx nebulosa eller Capnia pygmaea (også kjent som Grindalsflua) du ser i hopetall på snøen langs åpne råker i perioden fra påsketider og frem til vårflommen kommer.

Dette er nemlig blant de to vanligste tidlige steinflueartene våre.

Steinfluer venter ikke nødvendigvis til påske

De blir med andre ord tidlig aktive, nærmest fra de første solstrålene treffer bunnen i mars. Begge arter er registrert i det meste av landet, men førstnevnte er både størst og mest utbredt. Det er denne jeg oftest imiterer, på årets første elveturer med fluestanga. T. nebulosa imiteres godt med krokstørrelse 12-14

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.