Woolly Bugger i ny drakt

Flua ser ut som en våt katte på land. I vannet derimot...

Man kødder ikke med klassikere. Eller? Det spørs kanskje hvilken klassiker du kødder med. Mot slutten av fjorårssesongen fikk jeg det for meg. En elsket og hatet flue skulle under lupen. Ingen ringere enn Woolly Bugger.

Woolly Bugger trenger ingen nærmere introduksjon. De fleste som har holdt i en fluestang, enten det er i salt- eller ferskvann, har på en eller annen måte et forhold til den. Den består ikke av så mye annet enn en hale av marabou, en kropp av chenille eller dubbing, et hackle, litt ribbing og eventuelt et kulehode i front. På ingen måte en skjønnhet, men har du sett den jigge seg gjennom vannet, skjønner du fort hvorfor denne flua gjemmer seg i flueboksen til erfarne og ferske fluefiskere. Den fyldige halen danser gjennom vannet, og skaper en ekstremt levende og fristende sak for fisken. Kanskje er det bare snakk om noen små justeringer som gjør den klassiske streameren til mer enn en ørretflue, og et mønster det er vel verdt å ha med seg også for laksefiskeren.

Myke materialer

Marabou er et materiale som ikke brukes så mye under norske forhold til laks. Mye fordi mange elver har sterk strøm, og materialer som marabou har en tendens til å klappe sammen. Likevel har mange en forkjærlighet til tempelhund-fluer, som i bunn og grunn heller ikke har så gode egenskaper i for sterk strøm. Det handler om å bygge opp flua riktig og tenke på hvor den skal fiskes. For i mange elver og elvestrekninger er disse materialene helt glimrende.

I saken «Fem tips til en mer kreativ flueboks» eksperimenterte jeg med fluer i flere seksjoner, såkalte modulfluer. I min versjon av Woolly Bugger er det nettopp modulflue som er essensen, og resultatet er en flue som kan skalarers opp eller ned, alt ettersom hvilke forhold du møter i elva.

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 30 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en kaffekopp i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur. I tillegg er du med på å bygge Norges eneste fluefiskemagasin.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian