Historien om Oppstrøms

Oppstrøms er et norsk fluefiskemagasin på papir og nett. Vi er det eneste i Skandinavia som publiserer saker på både norsk, svensk og dansk. Vi tar for oss fluefiske og natur, gjennom essay, artikler, portretter, meningsstoff, fotoessay og lyrikk.

VÅRNUMMERET 2020

Kjøp her

SOMMERNUMMERET 2020

Kjøp her

HØSTNUMMERET 2020

Kjøp her

VÅRNUMMERET 2021

Kjøp her

SOMMERNUMMERET 2021

Kjøp her

papirmagasin Oppstrøms forsiden

HØSTNUMMERET 2021

Kjøp her

VÅRNUMMERET 2022

Kjøp her

SOMMERNUMMERET 2022

Kjøp her

HØSTNUMMERET 2022

Kjøp her

Ideen bak

Hele Oppstrøms er et idealistisk prosjekt. Nettstedet oppstod i ruinene av det som var Vak og har blitt drevet av en gruppe kompiser siden. I dag består redaksjonen av tre stykker som tar seg av den daglige driften: Jostein som er frilansskribent, Joakim som er frilansfotograf, og Jørgen som er kunstner.

Fluefiske er noe mer enn en hobby. Man fisker gjerne på steder som etterlater dype inntrykk, og ut i fra stedene vokser det metoder, filosofier, personligheter, fortellinger og myter som gjør fluefiske til noe helt annet og mye større enn golf, sykling eller fotball. Fluefiske er en egen liten verden, og noen ganger til og med en måte å se resten av verden på.

Det mangler ikke magasiner som dekker fluefiske som en fritidsaktivitet. Magasiner som gir ti tips til sjøørret på høsten, de fem beste fluene til Hardangervidda eller ruller terningkast på årets ni-fots femmere. Og det er bra. Allikevel mangler det et magasin som omhandler alt det andre. Som tar (sub)kulturen på alvor og som prøver å sirkle inn de tingene som gjør at et fiske med lina som kastevekt kan spise seg inn i livet ditt på en måte få andre ting kan gjøre.

Det er det tomrommet Oppstrøms på papir skal prøve å fylle.

Foto: Joakim Andreassen

Ikke bare hva, men hvordan

Vi ønsker å bygge et redaksjonelt miljø. Et sted der fluefiskere kan levere bilder og tekst og få redaksjonell veiledning før publisering. Så langt har vi vært velsignet med bidragsytere som jobber på dugnad, men ambisjonen er å kunne honorere alle som jobber for oss. I tillegg ønsker vi å kunne betale for rettigheter til å publisere internasjonale skribenter og fotografer.

I og med at alle i redaksjonen har et hjerte for natur, ønsker vi også å gjøre det på en noenlunde bærekraftig måte. Det innebærer å bruke norske (ikke baltiske) trykkerier, og det innebærer å ikke velge den billigste plastemballasjen eller selge kinesisk-produserte varer som sendes over verdenshav på seig bunkersolje.

Store nok, men ikke større

På sikt håper vi på å bygge en leserskare som gir økonomisk stablitet. En som er stor nok til å lønne bidragsytere og gi ut et høykvalitetsmagasin på en ansvarlig måte. Samtidig har ingen av oss noe ønske om at Oppstrøms først og fremst skal bli en business. Vi skal vokse til vi er store nok, men ikke større. Litt fordi samtlige redaksjonsmedlemmer suger som businessmenn, men mest fordi det vi brenner for, er produksjon av innhold: Tekst, foto og illustrasjoner. Og fluefiske.

Så langt har salg av capser, kaffe og andre småting dekket utgiftene våre, fordi utgiftene har vært små. Det endrer seg med papirsatsing. Økte kostnader skal imidlertid dekkes gjennom salg av magasinet og ikke gjennom nettbutikken. Vi har ikke noe ønske om å ta opp konkurransen med hverken Skitt Fiske eller eBay. Nettbutikken kommer derfor til å fortsette omtrent som før og forhåpentligvis generere litt inntekter, med et lite utvalg håndplukkede produkter vi selv liker.

Oppstrøms HQ avdeling Hvalstad. Redaksjon og nettbutikklager på samme sted, med andre ord.

Vi ønsker oss flere abonnenter

For å komme dit vi vil trenger vi din hjelp. Før lansering av førstenummeret gikk abonnementsalget over enhver forventning, men lesertallene på nett tyder på at potensialet er mye større. Flere abonnenter vil gi oss den forutsigbarheten og langsiktigheten vi ønsker oss.

Har du lyst og mulighet til å abonnere, så finnes det ulike måter å gjøre det på. Du finner alternativene her.

Gjør du det, støtter du det som skal være et inkluderende kulturbyggingsprosjekt for skandinaviske fluefiskere. Vi lover å alltid sende deg et kompromissløst magasin som forteller historier om fluefiske ingen andre i Skandinavia gjør.

Hvor får man kjøpt enkeltnummer?

Er du av typen som foretrekker å plukke opp magasinet i en butikk? Det er ulike måter måter å gjøre det på, og tidligere utgaver finner du i nettbutikken vår:

VÅRNUMMERET 2020

Kjøp her

SOMMERNUMMERET 2020

Kjøp her

HØSTNUMMERET 2020

Kjøp her

VÅRNUMMERET 2021

Kjøp her

SOMMERNUMMERET 2021

Kjøp her

papirmagasin Oppstrøms forsiden

HØSTNUMMERET 2021

Kjøp her

VÅRNUMMERET 2022

Kjøp her

SOMMERNUMMERET 2022

Kjøp her

HØSTNUMMERET 2022

Kjøp her

Du kan kjøpe ferske Oppstrøms-utgaver på utvalgte kiosker og bladforhandlere i både Norge, Sverige og Danmark, og du finner en komplett liste her.

nb_NO