Simon Svahn Uppströms
Simon Svahn er redaktør for Uppströms. // Foto: Privat

Oppstrøms med svensk satsing og svensk redaktør

Nu kör vi!

«Mediekonglomeratet» ekspanderer til Sverige og Uppströms er herved født. Alle hovedsaker og mye av vårt allerede publiserte innhold blir nå tilgjengelig på svensk. På samme plattform som før (men med egen Instagram-konto og Facebook-page). Og med en kyndig og erfaring fluefisker bak spakene.

Skal fylle et tomrom i svensk fluefiskejournalistikk

Hvis vi tolker svenske fluefiskere riktig (og det tror vi jo at vi gjør), så hersker det et slags journalistisk vakuum i svenske fluefiskemedier, og da spesielt på nett.

Det som finnes tilgjengelig er tradisjonelt forankret og preget av en klassisk journalistisk tilnærming. Ikke at det er noe galt i det, men det er jo heller ingenting som tilsier at det ikke skal være et tilbud for alle lesere.

Med Uppströms er målet å bli er å bli et friskt pust i hele Skandinavia. Men hva med harren?

Vi tok oss en prat med den nye svenske redaktøren.

Hvem er egentlig Simon Svahn?

Jeg er en 39 år gammel fluefisker med en følelse av rotløshet, stadig i konflikt med seg selv. Er fiske meningen med livet? Akkurat nå virker det sånn.

Jeg jobber på heltid hos Fish Your Dream, både på kontoret og i felt når det er sesong.

Jeg har fisket etter ørret over hele verden og har de siste årene innsett at det beste fisket finnes her hjemme. Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden.

Utover dette liker jeg fluekasting, enkle fluemønstre, enkel mat og kompliserte kvinner.

En glad svenske med en stor baltisk laks. // Foto: Patrik Lind
Hvorfor har du latt deg «lure» med på (å forsøke) å lansere Uppströms?

Jeg måtte tenke meg om en stund. Det er jo ikke hver dag man blir «headhuntet» av et par gærne gutter fra Norge som lager et stilrent fiskemagasin med fantastisk innhold.

Etter at følelsene fikk roet seg, innså jeg at jeg jo liker å skrive/lese, og at jeg uten problem kunne flytte endel tidsbruk fra Netflix til noe mer meningsfullt. Et morsomt prosjekt, rett og slett. Og Oppstrøms er et altfor bra magasin til å bare være på norsk.

Det er for øvrig viktig å påpeke at det nå er det nettbaserte versjonen (altså nettavisen, om man vil) som skal bli tilgjengelig på svensk. Den fysiske utgaven vil inneholde svenske og danske artikler som før, men fra 2024 med det som skal være en helhetlig vekting. På den måten oppnår man en mer tverrskandinavisk følelse også der.

Hva er din journalistiske inspirasjon?

Naturen og menneskene man møter. Det finnes skjønnhet i alt, overalt, hele tiden. Og hvis man er nysgjerrig og ydmyk, kan man lære mye av dem man møter ved elva eller vannet. Hold øye med de litt hemmelige «minkene» (erfarne fiskere). De sitter ofte på den største erfaringen og de kuleste tipsene.

Hvorfor skal svenske fluefiskere bli abonnenter?

Fordi det vil komme masse god lesning fra noen av Norges mest innovative fiskere, interessante nyheter og tekster som behandler det store bildet i fluefiske. I tillegg til portretter av interessante mennesker. Alt på samme plattform, siden det er IP’en som bestemmer hvilket språk du leser artiklene på. Enkelt og greit.

Selvfølgelig ønsker vi også flere svenske skribenter, og det er bare å ta kontakt med meg på simon(@)upstrms.com hvis man har noe spennende man ønsker å dele.

Neida, Simon er ikke dansk. Selv om det ser sånn ut på dette bildet. // Foto: Robert Hansson
Og hva med den sedvanlige kilden til konflikt mellom svensker og nordmenn; harren. Vil den få spalteplass?

Haha, ok, hold deg fast nå: Harr er en herlig fisk for fluefiske, og den har formet mange av de dyktigste fiskerne jeg har møtt.

Når du fisker etter harr, må du kaste mye. Når du kaster mye, blir du bedre til å kaste. Dyktige kastere vil alltid ha større sjanse til å fange den tiende ørreten, den vanskelige ørreten, den som står der under grenen eller i den utfordrende strømkanten.

Det finnes også harr som er like selektiv som regnbuen i Henrys Fork. Den er også delikat å spise og fra et gastronomisk perspektiv mer interessant enn både ørret og røye.

Det korte svaret på spørsmålet ditt er; ja, det kommer noen tanker om harren, på en eller annen måte.


Så, kjære svenske fluefisker: Kjøp abonnement og støtt Uppströms som et uavhengig og frittstående fluefiskemagasin her!