Hvilken vakform er det vi får se av Oppstrøms i årene fremover? // Foto: Joakim Andreassen

Do or die: Hvor går veien videre for Oppstrøms?

Vi satser nå tungt på nett, og endrer på papirproduktet. Redaksjonen lover å levere, men vi klarer det ikke uten abonnentene våre.

Er det plass til et rent fluefiskemagasin i dagens marked?

Det ærlige svaret er at vi ikke vet.

Økonomien i Oppstrøms har alltid vært anstrengt. Vi opererer på ørsmå marginer, og alle i redaksjonen frilanser på si for å livnære oss.

Selv om mange tusen fluefiskere leser gratissakene våre og abonnerer på nyhetsbrev, er det kun en brøkdel som abonnerer.

Dessuten har få aktører innenfor fluefiskebransjen budsjetter til å kjøpe annonseplass. Vi kvalifiserer heller ikke til statlige støtteordninger som helst omfatter tidsskrifter om samtidskunst og lyrikk, ikke om overflatefiske etter laks eller fiskebomser på New Zealand.

Vi har nå holdt det gående på nett siden 2016 og fire år på papir. Men i takt med økte kostnader på alle fronter er ikke lenger modellen holdbar. Noe må gjøres.

To grep

Her er det vi ser for oss, og vi håper leserne våre blir med videre.

Vi ivrer fremdeles etter å lage en mediekanal for norsk og skandinavisk fluefiske. Som ikke bare publiserer stoff med høy kvalitet, men som også er et miljø for folk som ønsker å produsere stoff om fluefiske. Så langt har vi bare delvis innfridd på den ideen, og problemet vårt er tid. Med begrensede inntekter, har vi vært avhengige av å frilanse eksternt. Det går utover publiseringshyppighet både på nett og papir, men også utover de lange, gode sakene. De som er tidkrevende å produsere.

Papirmagasinet – hjertebarnet vårt – er et gedigent tids- og pengesluk. Derfor har vi bestemt oss for å skjære ned til én utgave i året. Vi kan leve med avgjørelsen fordi utgaven vil bli minimum dobbelt så stor som et vanlig Oppstrøms-nummer. Dessuten vil vi ha tid til å håndplukke det aller beste stoffet og lage et magasin i absolutt verdensklasse.

Det nye magasinet vil (mest sannsynlig) bli samme størrelse, men mye tjukkere, litt stivere og enda mer «coffee table»-følelse. Et magasin for samleren med andre ord.

Tiden som frigjøres vil brukes til å produsere nettstoff. Masse nettstoff.

Publiseringstakten på nett vil øke betraktelig. Intervjuer og tekniske saker om laks- og ørretfiske. Profiler og artikler om steder, personer, miljøer, bøker og filmer. I tillegg lanserer vi en podcast der vi skal ha lange samtaler med fluefiskeprofiler fra hele Skandinavia og resten av verden.

(saken fortsetter under bildet)

Laksefisker og designer, Jørgen Platou Willumsen (t.v) lager det aller første papirmagasinet av Oppstrøms med ørretfisker og ansvarlig redaktør, Jostein Henriksen. Oslo, 2020. // Foto: Joakim Andreassen

To abonnementsmuligheter

Det vi gjør nå, er med andre ord mer en satsing enn en nedtrapping. Et siste og litt innbitt forsøk på å få dette til å fungere. 

Vi kjører fra nå av kun to abonnementsmuligheter:

Et digitalt abonnement som koster 49 kroner i måneden og et årsabonnement til 750 kroner der du også får papirmagasinet. Abonnement på bare papir vil ikke lenger være mulig, utenom for de som allerede abonnerer på kun printutgaven (dere vil få en e-post av oss med informasjon om prisendring/endringsmulighet).

Det vil selvsagt være mulig å kjøpe eldre utgaver av papirmagasinet i vår nettbutikk så langt lageret rekker.

Så igjen, er det plass til et fluefiskemagasin i dagens marked?

Vi skal gjøre alt vi kan for at svaret blir ja, men det er også litt opp til dere, kjære lesere. Hvis de av dere som ikke abonnerer, men allerede mottar nyhetsbrev og leser gratissaker, hadde vært villige til å avse 49 kroner i måneden (eller 15 kroner i uka), er sjansene våre betydelig bedre. Hvis de som allerede abonnerer oppfordrer andre fluefiskere til å abonnere, vil det også garantert hjelpe.

Vi lover å produsere mye stoff. Og blir det mobilisert tilstrekkelig blant skandinaviske fluefiskere, er vi sikre på at vi kan lage et skandinavisk fluefiskemagasin i verdensklasse også i årene som kommer. 

Vi håper at du blir med videre!

Hilsen fra Oppstrøms❤️