Illustrasjon fra Ichthyology, redigert av William Jardine og utgitt i 1852-54.

Rekviem for Salmo salar

Når et fenomen lang tid i forveien varsler om at det snart vil forsvinne, er det mange av oss som vet det og eventuelt beklager det. Men når dødskampen går mot slutten, ser vi allerede i en annen retning. Døden blir usynlig.

I l989 ble det langs norskekysten produsert ca. 130 000 tonn laks i fangenskap. Det meste av dette ble solgt til utlandet, særlig Frankrike, Danmark og USA. På ti år, fra l979 til l989, hadde produksjonen steget med nesten 3 000 %, og den norske lakseindustrien la beslag på nærmere 70 % av verdensmarkedet for oppdrettslaks.

[letsinfoup]

I produksjonen av smolt (dvs. oppaling av lakseyngel) var utsalgsprisen det tredobbelte av produksjonskostnadene. Ingvar Huse ved Fiskeridirektoratets marinbiologiske avdeling på Austevoll karakteriserte dette forholdet slik:

Bare kokainhandel gir større fortjeneste! (Die Zeit 37/1989, s. 14. Oversatt fra tysk av KS.)

I det følgende vil jeg søke å vise at denne spøkefulle bemerkningen må tas på alvor. Den moderne lakseindustrien kan nettopp sammenlignes med kokainhandelen: I begge næringer frembringes varen i avsidesliggende distrikter og for det meste av småprodusenter som tilsynelatende er avhengige av produktet...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.