Ørreten fra Ousto
Kartverket (Norges Geografiske Oppmåling): Kart over Bardu Herred 1:100 000, 1939.

Ørreten fra Ousto

Elva hadde stor ørret før kraftutbyggingene på 50-tallet. Men ord og overleverte fortellinger vitner en historie som strekker seg flere tusen år tilbake.

Det er noe mektig med et slikt gammelt navn som man ikke helt vet betydningen av. Vi som tror vi vet så jævlig mye om alt mulig må innse at vi kommer til kort.

Aldri få en svær ørret for tidlig, sa far min. Det vil ødelegge på sikt, sa han. Jeg har lært at det er sant. Ikke av egen erfaring, for jeg har aldri fått en virkelig stor ørret, og jeg var over 20 år gammel før jeg fikk min første på over to kilo. Men det er en annen historie. Her skal det handle om Ousto, storørret-strømmen mellom Leina og Altevann, hvor ørreten blir så stor at det å få en kan få skadevirkninger på sikt.

Hugo var så heldig (eller uheldig) å få en virkelig stor ørret i 2013, i Ousto ved Altevann, som grundig har fått desimert sin storørret-bestand etter kraftutbygging og oppdemming. Da jeg ble kjent med han, møttes vi jevnlig på en fiskeplass i nærheten av sommerstedet hans. Jeg oppdaget etter hvert noe merkelig: han fisket nesten aldri selv, bare besøkte. Av og til kunne han sette et kv...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.