På latin: Leptophlebia vespertina. På norsk: verdens meste frustrerende døgnflue. // Foto: Christoffer Pilegaard

Døgnfluevann

Godt fluefiske på stillevann handler i stor grad om å treffe på gode døgnflueklekkinger. Men hvordan identifiserer man et ideelt døgnfluevann?

Få ting er viktigere for et vellykket forsommerfiske på stille vann enn kunnskap om hvor og når døgnfluene klekker. I innsjøer og tjern er det typisk Leptophlebia marginataLeptophlebia vespertina og Ephemera vulgata som gir det mest interessante tørrfluefisket. De fleste fluefiskere som har holdt på noen år, har derfor sine egne vespertinavann eller vulgatavann. Noen har kanskje til og med et hemmelig marginatavann, som kan by på vakende ørret tett på land flere uker før teppeklekkingene av vespertina setter i gang.

Vannene oppsøkes ved nøye utvalgte tidspunkter og værforhold, med varierende uttelling fra år til år. Uansett utfall ender fisketuren gjerne med diskusjoner om hva som forårsaket fraværet av ruvende vulgataduns tross perfekte forhold eller årets uvanlig tette teppeklekking av ve...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.