Urokser. // Etsing av J.S. Müller etter J.E. Ridinger

Kua i Jaktorów-skogen

Når verden er tom for ville dyr, vil vi fremdeles drømme om dem?

I 1627 døde en ku i Jaktorów-skogen i Polen, 55 kilometer sørvest for Warszawa. Hun var rødbrun, hadde en skulderhøyde på rundt halvannen meter og lange, kraftige framoverrettede horn. Jurene hennes var derimot små, nesten ubetydelige, og hun ville antakeligvis sett underlig feildimensjonert ut for deg og meg. Kjent og ukjent på en gang.

Hun fikk aldri noe navn, og antakeligvis var det få andre enn adelsmennene som jaktet i Jaktorów-skogen som visste hvor viktig hun var. For selv om hun døde under fullstendig udramatiske omstendigheter, kunne dødsfallet neppe ha vært mer dramatisk. Kua i Jaktorów-skogen var det aller siste eksemplaret av Bod primigenus, en vill klovdyrart i oksefamilien og opphavet til det tamme storfeet i norske fjøs og Freia-reklamer. Hun var verdens aller siste villku, eller urokse.

Engang levde uroksen i tempererte strøk over hele Eurasia og i Nord-Afrika, men allerede på 1300-tallet var leveområdet redusert til Polen, Litauen, Moldavia, Transilvania og Øst-Preussen. De aller siste bestandene ble antakeligvis t...

For å lese denne saken må du abonnere på OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO