Ephemera vulgata nymfe
Tidlig sommer, sol og ørret som var sugen på vulgata-nymfe. // Foto: Joakim Andreassen

Fokus på nymfe: Ephemera vulgata er mer enn to dager med flaks i juni

Den myteomspunnede Ephemera vulgata har en høy stjerne hos imitasjonsfluefiskeren, men her retter Andreas Lium søkelyset på et stadie som får altfor lite oppmerksomhet. Påstanden er at denne binde- og fiskebeskrivelsen rett og slett kan gi økt forsommersuksess før vulgata-klekkingen i det hele tatt starter.

Ulikt selve klekkingen av Ephemera vulgata som bare står på noen få timer noen få dager innenfor en ukes tid hvert år, så er nymfene aktive en lengre periode. Og så lenge vulgatanymfene er aktive, er fisken oppmerksom på både dem og alt som ligner.

Her tar jeg for meg hvorfor dette bør ha prioritet. Samt hvordan fisket kan praktiseres.

Høyaktuelt langt mer enn bare noen dager

Jeg vokste opp svært nært Nordmarka utenfor Oslo. Med en ungdomstid over gjennomsnittet preget av fisketurer – og under gjennomsnittet preget av pils og fest. En konsekvens av at jeg var ofte ute, var at jeg traff mange gode klekkinger. Samtidig traff jeg også alle de dårlige dagene, uten vaking. Jeg har alltid vært oppt...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.