Fokus på nymfe: Ephemera vulgata er mer enn to dager med flaks i juni

Ephemera vulgata nymfe
Tidlig sommer, sol og ørret som var sugen på vulgata-nymfe. // Foto: Joakim Andreassen

Den myteomspunnede Ephemera vulgata har en høy stjerne hos imitasjonsfluefiskeren, men her retter Andreas Lium søkelyset på et stadie som får altfor lite oppmerksomhet. Påstanden er at denne binde- og fiskebeskrivelsen rett og slett kan gi økt forsommersuksess før vulgata-klekkingen i det hele tatt starter.

Ulikt selve klekkingen av Ephemera vulgata som bare står på noen få timer noen få dager innenfor en ukes tid hvert år, så er nymfene aktive en lengre periode. Og så lenge vulgatanymfene er aktive, er fisken oppmerksom på både dem og alt som ligner.

Her tar jeg for meg hvorfor dette bør ha prioritet. Samt hvordan fisket kan praktiseres.

Høyaktuelt langt mer enn bare noen dager

Jeg vokste opp svært nært Nordmarka utenfor Oslo. Med en ungdomstid over gjennomsnittet preget av fisketurer – og under gjennomsnittet preget av pils og fest. En konsekvens av at jeg var ofte ute, var at jeg traff mange gode klekkinger. Samtidig traff jeg også alle de dårlige dagene, uten vaking. Jeg har alltid vært opptatt av å få fisk uansett forhold, og derfor har jeg brukt mye tid på nymfefiske. 

(saken fortsetter med tips til praktisk fiske og bindebeskrivelse)

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 30 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en kaffekopp i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur. I tillegg er du med på å bygge Norges eneste fluefiskemagasin.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian