vårflueklekking sensommer superpuppan
"Skjømt" ute, som det heter i nord. Raskt inntrekk. Og hissig ørret. // Foto: Joakim Andreassen

Flua som får det til å smelle i skumringen

En svenske. Sensommer. Vårflueklekking. Skumring. Frustrasjon. Og mange fluebytter. På 70-tallet ble det født en klassiker i Rena.

Mange fluefiskere har klødd seg grundig i hodet i møte med vårflueklekkinger i skumringen på sensommeren. Storfisken kan gå bananas på grunt vann, når vårfluepuppene svømmer i overflaten mot land i ly av dårlig lys.

Legenden Lennart Bergquist var intet unntak, da han langs Rena på slutten av 70-tallet prøvde et utall forskjellige fluemønstre. Flua han sto igjen med til slutt fikk navnet Superpuppan.

Store lokale variasjoner

I Norge har vi noe sånt som 200 vårfluearter, og avhengig av art og sted så varierer både adferden ved klekking og tidspunktet for klekking. Superpuppan imiterer best de arter som svømmer som puppe i overflaten, på vei mot fast grunn for å klekke der. Slik man altså kan oppleve på sensommeren under enkelte vårflueklekkinger.

Enkelte arter har en gulaktig bakkropp, og andre har grønn. Det er no...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.