Husbyggende vårfluelarve: Tenk bunnforhold når du binder denne luringen

Rolig drift langs elvebunnen kan gi resultater. Som denne ørreten på 2,7 fra en sakteflytende Finnmarkselv. // Foto: Joakim Andreassen

Hvor ofte har du ikke funnet småstein og sandkorn i magen på elveørret? Dette er rester av vårfluelarvehus, og denne varianten har noen visuelle egenskaper som jeg mener skiller den fra mengden når det gjelder å virkelig se ut som et ekte insekt.

Husbyggende vårfluelarve er en klassisk «point fly»/ankernymfe i mange nymferigger, og i denne utgaven av Liums nåløye tar jeg for meg en versjon er både effektiv og forholdsvis realistisk.

Du imiterer en larve på avveie

De fleste vårflueartene bygger mobile eller stasjonære hus av sand, pinner, plantebiter og andre materialer (som for eksempel plast, *sukk*) som de spinner sammen med silke.

Størrelsen på disse, blant de artene som lager husene sine av sandkorn/småstein, varierer vanligvis mellom et par millimeter(!) til et par centimeter. Det mest effektive å imitere, virker dog å være de litt større artene. 

Fluefiske med husbyggende vårfluelarver består i hovedsak av å imitere de naturlige larvene som har blitt spylt nedstrøms med både hus og heim.

Denne flua skal gjøre nettopp det: Drifte tett på bunnen, så fritt og uten påvirkning fra deg som mulig.

(saken fortsetter med tips til praktisk fiske og bindebeskrivelse)

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 7 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian