Imitasjonsfiske etter laks

Artikkelforfatteren med blank juni-laks. // Foto: Tommy Vik

Idet laksen svømmer opp kalde og flomstore juni-elver, er jaktinstinktet fremdeles intakt. Skal man utnytte det, må man tenke annerledes. Glem Frances, Ally's shrimp og Phatakorva. Og finn fram syntetiske fibre, og en god porsjon flash.

Imitasjonsfiske og laks hører liksom ikke sammen. Vi fisker tross alt på en fisk som ikke spiser i elva. I juni har allikevel fisken nettopp kommet tilbake fra et ett til tre år langt marint etegilde.

Når første prioritet i 365 eller 1095 dager, har vært å jakte på krepsdyr, blekksprut og sild, er det ikke helt unaturlig å tenke at refleksene er bevart i elva.

Elvene som møter laksen i juni, er gjerne store og kalde. Fisken har ennå ikke hatt mange dager i ferskvann, og har fremdeles rovdyrinstinkter. Det er nå imitasjonsfisket kan fungere. Hva skjer dersom en flue påfallende lik en tobis kommer susende forbi snuta på en nygått laks?

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NO