Imitasjonsfiske etter laks

Artikkelforfatteren med blank juni-laks. // Foto: Tommy Vik

Idet laksen svømmer opp kalde og flomstore juni-elver, er jaktinstinktet fremdeles intakt. Skal man utnytte det, må man tenke annerledes. Glem Frances, Ally's shrimp og Phatakorva. Og finn fram syntetiske fibre, og en god porsjon flash.

Imitasjonsfiske og laks hører liksom ikke sammen. Vi fisker tross alt på en fisk som ikke spiser i elva. I juni har allikevel fisken nettopp kommet tilbake fra et ett til tre år langt marint etegilde.

Når første prioritet i 365 eller 1095 dager, har vært å jakte på krepsdyr, blekksprut og sild, er det ikke helt unaturlig å tenke at refleksene er bevart i elva.

Elvene som møter laksen i juni, er gjerne store og kalde. Fisken har ennå ikke hatt mange dager i ferskvann, og har fremdeles rovdyrinstinkter. Det er nå imitasjonsfisket kan fungere. Hva skjer dersom en flue påfallende lik en tobis kommer susende forbi snuta på en nygått laks?

(artikeln fortsätter)

För att läsa den här artikeln måste du prenumerera på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logga in här om du redan är prenumerant.

Vår billigaste prenumeration kostar lika mycket som en kopp kaffe i månaden, och som prenumerant stödjer du även produktionen av viktig journalistik om vildlaxen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis här.

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.

sv_SE