Gir fang og slipp fisket et dårlig omdømme? // Foto: Jørgen Platou Willumsen

Lek med en laks som kjemper for livet

Catch and release bidrar til å gi fisket et dårlig omdømme.

I disse dager er tusenvis av nordmenn og utlendinger i full virksomhet med laksefiske i norske vassdrag. Dette betyr verdifull rekreasjon og mye spenning for fiskerne – og gode inntekter for rettighetshavere og lokal turistnæring.

Verre er det for laksen. Tradisjonelt har laksefisket i Norge vært basert på høstingsprinsippet: Den laks man får kroket og ført til lands, skal drepes og deretter på et gitt tidspunkt tilberedes og spises. I de siste to-tre tiår er det blitt stadig vanligere å slippe laksen tilbake i elven etter at den har kjempet for livet i mange minutter – storlaks gjerne i tyve minutter opp til tre kvarter. Engelske og amerikanske fiskere har gått i bresjen her, derfor kalles også metoden «catch and release» – på norsk «fang og slipp».

Det er flere grunner til at dette er blitt vanlig. Den viktigste er nok denne: Etter hvert som laksebestandene er gått sterkt tilbake, er det fortsatt mange som mener at fiske kan forsvares hvis laksen slippes levende tilbake i elven. Derved får rettighetshaverne sine inntekter av laksefisket, og de lidenskapelige sportsfiskerne kan fortsatt utøve sin kjæreste hobby.

Denne saken er gratis, men for å lese den må du logge inn

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO