Høstfiske etter laks

Laksen hopper og spretter overalt, men er lite villig til å ta fluene vi serverer.

I august er elvene lave og klare og fisken har sett en drøss av fluer. Hvordan bør du tenke for å fange laks sent i sesongen?

Alle laksefiskere håper og drømmer om flom, men elva du møter på høstfiske er gjerne liten. Vanntemperaturen er høy, og vannet er klart. Du har nå mye å vinne på å legge en helt annen taktikk enn den du har brukt tidligere i sesongen.

Fisken stiller seg opp på andre steder i elva, og sammenliknet med sesongens innledende fase, der du gjerne oppsøkte fisken i de nedre og grunnere delene av hølen, bør fokuset beveges høyere opp. Det morsomme med august-fiske er at du møter på fisk i alle faser. Alt fra store hanner som har stått lenge på elva, til nygått smålaks. Denne konstellasjonen av fisk kan skape liv og røre i en høl, men ofte er det kun fisk som har stilt seg opp, eller mer sporadisk vandrende fisk, som egentlig ikke er så interessert i det du har å tilby.

Flyt eller synk

For mange er liten, varm elv ensbetydende med flyteline, eller i det minste liner som går høyt i vannet. Jeg er delvis enig, og hva er vel mer gøy enn å se laksen komme opp og ta en flue som beveger seg på eller tett på overflaten? Likevel kan synkeline ofte være en lur strategi. Som nevnt har fisken allerede sett et drøss av fluer, og en liten flue den allerede har sett i utallige varianter, er kanskje ikke nok til å lokke den opp. En flue som derimot kommer sveivende rett forbi snuta på den, kan være forbanna irriterende og få fisken til å endre mening. Det er dog viktig å huske på at en alltid fisker på en etisk måte. Og mange elver har også klare regler for hva slags liner som er lov å fiske med på ulike vannstander.

De siste årene har jeg blitt stor fan av klumper med integrert skyteline. Altså liner uten skjøter mellom klump og skyteline. Som for eksempel Visions hybrid-line. Disse snørene gjør at det blir enklere å fiske mer aktivt, altså jobbe mer med lina for å sette fart. «Coatede» skyteliner er heller ikke dumt på denne tiden, nettopp fordi de har en større diameter, og derfor fanger mer vann. Når man går i en større elv med tohåndsstang, har fisket en tendens til å bli monotont. Du kaster ut, lar driftet seile mot land, trekker inn og gjentar prosedyren.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NO