11 ting du bør ha i sekken

Foto: Andreas Lium

Med det tilbudet som eksisterer på nett i dag, kan man raskt ende opp med ørten unødvendige saker og ting som dras med på tur. Her har du en liste med noe av det vi mener er det viktigste.

Mange produkter er mer artige enn strengt nødvendige, og kan etterhvert skape et salig kaos i både sekk og telt. Et kaos som i ytterste konsekvens faktisk stjeler oppmerksomhet fra hele naturopplevelsen. Og enda verre; et kaos som gjør at man glemmer de viktigere verktøyene, noe som kan gå på sikkerheten løs.

Nettopp sikkerhet er vektlagt tungt i listen nedenfor, i tillegg er nødvendige hjelpemidler for å kunne foreta enkle reparasjoner i felt tatt med. Felles for de fleste produktene på listen er at de har et stort bruksområde, noe som kan forenkle pakklisten en hel del. I all hovedsak er dette altså en liste over viktige småting, som kan redde både liv og komfort. Listen er like aktuell for lange dagsturer, som for ukesturen.

1: Tennstål
Et fantastisk verktøy jeg alltid oppbevarer sammen med brenneren. Tenner like godt våt som tørr. Meget drøy i bruk, og en virkelig trygghet å ha i sekken. Et tips er å bruke en kniv for å slå gnister, særlig dersom det skal tennes opp bål ved hjelp av tennstålet.

2: Sportstape
Sliter du med gnagsår? –Teip godt før du skal ut og gå. Vonde småsår på fingrene etter flere dager ute? –To runder sportstape. Vrikket ankelen? –En solid omgang med sportstape vil støtte opp. Ved mer alvorlige skader kan sportstape i nødstilfelle brukes for å stoppe større blødninger, spjelke brudd (i samarbeid med passende pinner), og teipe sammen fingre ved fingerbrudd eller forstuing. Ellers er det bare kreativiteten som setter grenser, for de materielle reparasjonene hvor sportstape kan gjøre nytte for seg.

3: Tear-Aid
Jeg brukte dette for første gang på et Therm-a-Rest oppblåsbart liggeunderlag, etter å ha sittet for nære et bål i Finnmark i 2005. To millimeterstore hull fra flyvende glør, den andre kvelden på en toukers tur. Liggeunderlaget er potte tett den dag i dag, og ingenting annet enn Tear-Aid alene ble brukt for å reparere skaden for elleve år siden. Et ekstremt holdbart produkt du kan stole på med andre ord. Finnes i to typer tiltenkt forskjellig materiale, og fungerer også til vadere, Gore-Tex klær, telt, dunjakker, pakksekker og gummibåter. For å nevne noe.

4: Paracord
Snor som leveres i flere tykkelser. Tallet betegner minimum bruddstyrke målt i lbs, eksempelvis 550 Paracord. Perfekt klessnor i teltet eller utenfor, knallgod bardun til telt eller tarp, skolisse som ikke ryker, og nyttig ved reparasjon av sekk – dersom reimer eller annet skulle ryke. Er man nevenyttig er mulighetene mange.

5: Hodelykt med ekstra batterier
Med unntak av turer i midnattsolens rike, er hodelykta fast inventar i sekken. Velg en hodelykt med minimum IP-rating på IP66 (støvtett og motstandsdyktig mot vanninntrenging), lang batterilevetid, og ta alltid med ekstra batterier. Enkle små LED-lykter er som oftest tilstrekkelig, og vil i tillegg til å hjelpe deg med å finne frem i sekk og telt også kunne brukes for å signalisere posisjon i en nødsituasjon. Mange lykter har en blinkefunksjon, eller til og med en SOS-funksjon. Ved forflytning om natten, frivillig eller ufrivillig, er hodelykta også uvurderlig.

6: Nødpeilesender
Uforutsette ting kan skje. Er man er på langtur uten mobildekning er det fint å vite at man KAN tilkalle hjelp dersom ulykken er et faktum. Og i dagens marked finner man flere løsninger som ikke koster så mye mer enn halve skjorta heller. Vi har gått for Garmin Inreach Mini, som benytter seg av satelittsignaler, og som gjør at du i tillegg til å kunne tilkalle hjelp også kan motta og sende tekstmeldinger. Litt avhengig av hvilket abonnement du velger selvsagt.

7: Multiverktøy
Produsentene er mange, og utvalget stort. Velg et verktøy som passer dine preferanser, og mest sannsynlig er du allerede eier av ett eller flere slike dersom du ferdes mye utendørs.

svartkjele_opstrms
Kanskje det viktigste du pakker i sekken? // Foto: Joakim Andreassen

8: God gammeldags svartkjele
Personlig har jeg et sterkt forhold til bålfyring, og i så måte er svartkjelen for et multiverktøy å regne. Fungerer til kaffe, koking av fisk, ris, nudler og havregrøt etc. Flott til smelting av snø, og koking av vann dersom man er usikker på om vannet er trygt å drikke. Fire-fem minutter over 80 grader er tilstrekkelig til å ta knekken på nærmest alt av skumle mikroorganismer du ikke vil invitere innvortes. Husk å la kjelen stå full av vann etter bruk, for å lette vaskejobben senere.

9: Kart og kompass
…og i områder utsatt for tåke eller whiteout; en GPS-enhet. Lær deg de manuelle metodene for bruk av kart og kompass under forskjellige og utfordrende forhold, og la GPS-enheten være alternativt ekstrautstyr. Elektronikk kan alltids ta kvelden, men et godt gammeldags kompass skuffer sjelden. Viktigheten av å kunne navigere i naturen kan ikke overdrives. Kjenn din posisjon, til enhver tid.

10: Vanntett pakksekk med tørt skift
Med dette i sekken eller i teltet, vil du alltid ha noe å skifte til dersom du skulle falle i vannet, gå gjennom isen, eller bli overrasket av vått eller kaldt vær. Og dersom noen i turfølget får trøbbel, så har du backup-bekledning til utlån. Primært pakker jeg et varmt sett ullundertøy og et par varme ullsokker i pakksekken. Av og til også en tynn dunjakke, en ullhals og et par ullvanter i tillegg. Dette er klær som skal pakkes vanntett, og holdes tørt. Altså brukes disse klærne utelukkende i telt og i camp ved behov. Dersom det primære turundertøyet er fuktig tørker man det best ved å sove med det på gjennom natten, men dette forutsetter selvsagt at man klarer holde varmen. Finnes i utallige varianter i forskjellige prisklasser fra ulike leverandører.

11: Zip-lock poser
IKEA selger dette kvalitetstilbehøret til en knallgod pris, og dersom du ikke allerede er en flittig bruker, vil dette (nesten) revolusjonere tursekken din. Porsjonsposer med egenkomponerte frokostblandinger, vanntett innpakking av fyrstikker, førstehjelpsutstyr, dopapir og elektronikk er bare noen av bruksområdene. En stor zip-lock pose rommer også akkurat en svartkjele, så slipper du nedsoting av hele innsiden av sekken din.

nb_NO