Kanskje det beste som har skjedd siden «Bård og Lars på fisketur»

I følge fotografen ville ikke denne fisken bli tatt bilde av, men heller sloss med kamera. // Foto: Jørn-Are Longfjeld

Er det en far og en sønn fra Nord-Troms og Modum som skal ta over den falmende stafettpinnen etter Tørrfluelandet? Ser vi konturene av det norske motsvaret til Rolf Nylinder? Snakker vi en ny æra?

Mange Oppstrøms-lesere husker kanskje Lars Jørgen Longfjeld etter saken vi laget om ham i Oppstrøms #4.

Instagram-profilen hans hadde fanget oppmerksomheten til fotoredaktøren. Kombinasjonen av stisykling og fluefiske gjorde antakeligvis at så litt av seg selv i den unge mannen.

Etter over 10.000 visninger på YouTube har nok mange også allerede sett snutten som er bakgrunnen for denne saken (og den forrige han publiserte), men når den filmansvarlige i redaksjonen befinner seg på en fødestue samme dag som det er «YouTube-premiere», blir det naturlig nok problematisk å lage en nyhetssak om en digital release.

Behind the scenes-sak som substitutt

Etter å ha sett filmen, er ikke fotoredaktøren mindre overbevist om at både far og sønn Longfjeld besitter et potensiale som overgår det aller meste som har truffet veven hva angår fluefiske de to siste tiårene.

I den forbindelse følte vi oss nærmest programforpliktet til å ta en prat med både Lars Jørgen og faren Jørn-Are.

– Her har dere valgt å teame opp som 2 x Longfjeld. Ser vi konturene av et fruktbart far-sønn-samarbeid der vi kan forvente mer av samme kaliber i årene fremover?

Jørn-Are: Far og sønn på tur. Et godt turfølge. Fluestang, sekk og fotoutstyr. Ut i naturen for å se, nyte, lære og dele. Joda, vi har fått sett. Nye fiskevann, vakker natur i elegant lys, fiskevak og nye plasser som vi ikke hadde sett for oss før. Jakten på ørretskjelven var en stor nytelse.

Mulig vi bor i det mest perfekte landet for friluftsliv og fiske. Villmark rett utenfor døra. Mange fiskevann som er lett tilgjengelig og mulig å nå på en rask ettermiddagstur. For oss som bor i Modum har vi Holleia og Finnemarka. Fine områder som er lett tilgjengelig og med fin fisk. Perfekt for familier.

Dette er områder vi har høstet masse lærdom. Her var det de første kastene ble øvd inn. Lars Jørgen kastet og lærte så raskt han kunne. De første kastene var harde, nesten som å hive stein ut i vannet. Selvfølgelig ble det ikke fisk på de første forsøkene. Etter hvert kom kunnskapen, fiskevak var å observere i nærheten av flua, og så en dag. Da satt den. Første fisk på fluestang. For en seier. Lars Jørgen hadde lært.

Lars Jørgen: Med far på slep ble disse scenene dokumentert. Nå kunne vi dele våre opplevelser på instagram og andre sosiale platformer. Vi kunne vise turene våre til andre. Dette er en morsom del av fiskingen synes vi.

Tjuvlåning av kano. Dette må vi tillate oss når vi finner en ensom, tørr kano i skogen. Lars Jørgen håper den er tett og de vanntette flueboksene holder ham flytende om noe skulle gå galt. // Foto: Jørn-Are Longfjeld
– Det er en lett blanding av lokalt fiske og fra mer arktiske strøk. Har dere en favoritt hva angår destinasjon? Den sør-norske bakgården som dere nevner her, eller ferievarianten i nord?

Jørn-Are: I «Ørretskjelven» viser vi litt av alt. Favorittervann kan være mange. Her spiller mange elementer inn. Været, klekking og livet akkurat den dagen vi er der. Lars Jørgen er klar i sin favoritt. Nord-Troms. Ferieplassen nr. 1 for oss i familien. Her finnes det muligheter for noen virkelig store rugger. Midtnattsol, mygg og et helt annet naturmiljø enn i skogene i Modum. Forandringer fryder heter det. Vidda og et artisk klima gjør dette til en fin kontrast mot det vi er vant i sør.

– Det fiskes bare i stillevann, men ikke etter røye. Tilfeldig, eller har dere ørret som favoritt?

Lars Jørgen: Jeg vil trekke fram ørretfiske som det morsomste fisket for meg. Dette skyldes nok at det er få røyevann her i Modum. Jeg har registrert at onkel og tanter i nord drar inn storrøye. Dette vil jeg også gjøre. Bare vent til neste sommer. Da kommer jeg oppover mot nord, og storrøya i Troms vil få et usikkert liv!

Dette var kanskje den sprekeste fisken de møtte denne sommeren. // Foto: Jørn-Are Longfjeld.
– Hva var ambisjonen med prosjektet? Hadde dere en klar plan i forkant, eller var det mer «happy go lucky»?

Jørn-Are: «Ørretskjelven» var noe planlagt. Lars Jørgen hadde lagd en film året før, og nå ville vi noe mer. Dette året har det passet godt inn i familielogistikken. Vi to har kunnet stikke av for å gjøre opptak og fiske. Som fotomann er det alltid moro med gode bilder, litt mer utfordrende med video. Dette har jeg liten trening på.

– Et eget del av filmen er dedikert bannskap, og vi registrerer at mor ikke er helt fornøyd. Vil du, Jørn-Are, si at dette er noe som har gått i arv fra nordlendingen?

Jørn-Are: Snille gutter kan også banne. Lars Jørgen bruker ikke bannskap til hverdags. Som far og videofotograf registrerer jeg noen banneord som kommer ut på ærlig vis. Som i filmen når man mister fisk og håpet forsvinner. Da kommer det ut noen blomstrende ord som ikke er opplært av far og mor.

Hjem uten fangst. Da er det fint å ha en mor en kan diskutere dagens banneord med. // Foto: Jørn-Are Longfjeld
– Har dere noen filmatiske inspirasjoner i fluefiskesammenheng?

Lars Jørgen: Yes. Rolf Nylinder. En flink mann. Fine bilder, god stemning og veldig flink til å fortelle. Han får også fin fisk som er tøft å se på. Inspirerende.

– Undertegnede omtaler dette som et meget friskt pust i en ellers dørgende kjedelig (skandinavisk) fluefiskefilmverden. Hva tror dere selv er grunnen til at dette treffer den ellers så kritiske fotografen?

Lars Jørgen: Det er ikke mange unge som lager fiskefilm. Det er jo litt kult. Jeg synes også vi fikk til en fin fortelling ut fra alt filmmaterialet vi hadde tilgjengelig.

Jørn-Are: Jeg tror vi har fått frem en ærlig fortelling. Litt av alt en opplever i skogen og på fiske sammen med far eller andre venner. Jeg tror også at vi har vært heldige med litt slurvete filming, uryddig redigert, men med et snev av fine, gode ting som gjør amatørproduksjonen bra nok til at en liker den.

Er Lars Jørgen Longfjeld helt ny for deg? Her finner du YouTube-kanalen hans, der man også finner fjorårets prosjekt; Sommeren uten håv.

nb_NO