Det er april, og vårnummeret er rett rundt hjørnet. Her er en forsmak på det som kommer.
Vi klarte det nesten. Målet var å få ut Oppstrøms #7 innen mars, og vi ender ikke opp med å være såååå langt unna. Nok en gang rettes en STOR takk til alle bidragsytere og abonnenter. Uten dere hadde ikke dette vært mulig.
Til dere troløse sjeler som foreløpig bare mottar nyhetsbrevet vårt eller cruiser på nettsidene våre: Bli abonnent! Ikke bare mottar du stoffet under i postkassa om to strakser, men du får umiddelbar tilgang til hele arkivet vårt. I tillegg bidrar du til å sørge for at historier som de under ser dagens lys.
Her er noe av det eksisterende og kommende abonnenter kan lese om i vår sjuende utgave:
Lium om Bibio
Oppstrøms’ egen ørrethvisker Andreas Lium har kommet dit han er ved hjelp av et kjølig intellekt og en analytisk tilnærming. Mannen tilnærmer seg fluefiske som molekylærgastronomer tilnærmer seg matlaging.
I dette nummeret skriver han om russeflua. Både om insektet, om russeflue-intervaller, om fisket og om fluene du bør binde.
Det verserer imidlertid noen teorier om at fisken kan stappe i seg så store mengder Bibio at de rett og slett avbryter beitingen, eller må ta seg pauser. Dette ble rapportert fra Jokkmokk-traktene i Sverige allerede i 1944.
«Bibioteket»
Ikke abonnent? Bli det her, og les om red heat i Oppstrøms #7.
Jørgen stormer lakse-parnasset
Du har helt sikkert hørt det før. «I denne elva er det blått som funker!». «Flua skal være liten!». «Du får ikke fisk på grønne fluer!».
Jørgen tar for seg etablerte sannheter i laksefisket, og som kunstneren han er, klarer han ikke helt gi slipp på tanken om at det må være mulig å tenke helt nytt.
Noe av det viktigste jeg gjør som kunstner er å feile. Det er ofte da det mest interessante oppstår. Noe uforutsett og helt nytt. Uhell leder til ting som aldri hadde ville sett dagens lys hvis jeg hadde gjort ting riktig.
«Ikke gjør som mora di sier»
Ikke abonnent? Bli det her, og vær en ikonoklast med Oppstrøms #7.
Siste del av en trilogi
Lars Nilssen er ikke fiskeutsettingenes fremste venn. I to foregående nummer har han fortalt om hvordan han endte opp der. Nå runder han av med en historie om en fangst fra barndommen, som på tross av å være en av de største, aldri ble nedtegnet i noen fiskedagbøker.
Mandagen før infohelgen ble et par snes regnbuer opp mot halvkiloen sluppet i Rundvann og Askvann bak ryggen på alt og alle. Men Trygve, som var innover minst tre kvelder i uka, ante snart ugler i mosen. De utsatte fiskene plaskvaket på alt som rørte seg i overflaten allerede døgnet etter de var satt ut.
«Stor settefisk – Del 3»
Ikke abonnent? Bli det her, og les om en ørretfiskers formative år i Oppstrøms #7.
Svensken i Sveits
Mange husker Johan Jonsson fra Nylinders første filmer. Han er ikke bare fluefisker, men profesjonell frikjører som deler tiden sin mellom Nord-Sverige og de sveitsiske alpene. Vi satte oss i bilen med ham og snakket om musikk, fluefiske, barn og natur.
Men jeg vet at jeg gjerne skulle ha vært barn igjen. Kanskje fluefiske er en måte å være det på. Man bare er. Det er ikke noen mening med å få en fisk bare for å slippe den løs igjen. Jeg legger dem ikke engang på Instagram lenger. Men glad blir jeg. Og det er jo det som teller, ikke sant?
«På vei til elva: Johan Jonsson»
Ikke abonnent? Bli det her, og heng med på roadtrip i Oppstrøms #7.
Grumstads oppvåkning
Ole Jørgen Grumstad er ingen fisker på vinteren. Men på vei ned fra Gol en gang i februar skjer det noe forunderlig hvert eneste år.
Jeg blir litt lei på høsten. De planlagte turene til Oslomarka i litt ræva vær har ofte utgått. Det har blitt hytta på Hvaler og imaginært sjøørrettfiske, for 18:30-kampen krasjer med the golden hour. Brentford – Burnley, den gyseren av en match prioriteres på høsten.
«28. februar: R7, vekkelse, gal mann i bilkø»
Ikke abonnent? Bli det her, og få vår-feelingen i Oppstrøms #7.
Det man kan lære av ørreten
Knut Johan Ruud befinner seg betwixt and between og i villråde. Antrolopologene kaller det en liminaltilstand. Heldigvis finnes det ting han kan trekke lærdom fra.
Det er på tide å ta lærdom av auren […] Se hvordan den bruker motstrøm og hindringer til å skape fremdrift og kontroll.
«I mellomtingen»
Ikke abonnent? Bli det her, og bli klokere med Oppstrøms #7.
Paradise Lost
I dette nummeret er to saker viet et tapt ørretparadis. Elva produserte i sin tid kolossale ørreter, men mistet gnisten i kjølvannet av en oppdemming.
Bror Olsen forteller ikke bare om fisket, men om stedet, og Steinar Ingebrigtsen Grødahl forteller om hva som gjøres for å gjenopplive elva.
Kompisen håvet den etter en lang stund. Håvskaftet knakk. Han bar den inn i favnen. Fikk du den kalven der, spurte han. Ja. Jeg så ned på fisken. Det gjorde jeg.
«Ørreten fra Ousto»
Ikke abonnent? Bli det her, og les om håp og grov ørret i Oppstrøms #7.
Hvem er egentlig Torgeir Nordkild?
En mann som fant fram fluestanga etter en skatesession etter Arctic Challange i 2009, fiska litt med tørt helt til han fikk sin første laks. Da var det kjørt. Han er også mannen i denne utgavens portrettintervju.
Fluefiske er å tilpasse seg naturen. Særlig i den strie lakseelva der hjemme er det viktig å tenke litt annerledes. Ikke bare hva teknikk og fluer angår, men man må forstå hvordan laksen anvender elva.
«Folk: Torgeir Nordkild»
Ikke abonnent? Bli det her, og stift bekjentskap med en laksefisker i Oppstrøms #7.
¡Ay, caramba!
Redaksjonsvennen André Pedersen har et antall Permit på samvittigheten. I et vakkert fotoessay forteller han om hvor vanskelig det er, hvor moro det er og hvilke problemer Mexico står overfor som fiskedestinasjon.
Steve Sidwell er musikkprodusent. En tidlig formiddag mistet han solbrillene sine da vi fisket langs et rev litt nord for Xcalak. Han fanget to enorme permit den dagen. I det han var ferdig med å sette tilbake den siste fisken, tikket det inn en telefon om at han hadde vunnet en Grammy.
«Det mørkner i Mexico»
Ikke abonnent? Bli det her, og les om å færra te Mexico – færra på tur til Mexico i Oppstrøms #7.
En midtsommernatts drøm
Redaktøren vår er skeptisk til vulgatafiske. På sanktahnsaften i fjor ble han med Lars og Lars på fisketur i håp om å få snudd skepsisen.
Er vulgata det alle sier det skal være – flua som forvandler Store Skillingen til Lago Strobel – eller bare en døgnflue blant andre døgnfluer?
[…] bli med nå på onsdag, sa Lars. Så får du se. «Hope is the thing with feathers that perches in the soul», skriver Emily Dickinson, og da Nilssen la på, kjente jeg milligrammene av en stor innsjøduskgjelledøgnflue slå seg til et sted i mitt indre.
«Vulgatadagbøkene»
Ikke abonnent? Bli det her, og les om vulgatafiske og sommernattens leende i Oppstrøms #7.
I tillegg til sakene over finner du også anbefalinger, vakre double spreads, en bokomtale og mye annet.
Ble du sugen på å motta nummeret i postkassa? Alt ordner seg når du tegner abonnement («Print» eller «Print + digital») her.
- OPSTRMS+49 kr / måned med 1 måned gratis prøveperiode og en registreringsavgift på 5 kr
- PRINT & OPSTRMS+750 kr / år
- PRINT (UTGÅTT)259 kr / år