Den kommer nærmere. // Foto: Joakim Andreassen

Dette var de mest populære sakene i 2023

Nok et år preget av krig og elendighet er i ferd med å ta slutt. Men selv om fluefiske tidvis kan være både utfordrende og tungt, ligger det å skrive om det (heldigvis) fortsatt i periferien av all tristesse.

Her gir vi deg et tilbakeblikk på de mest leste sakene i året som snart er historie.


NB! Dette er en artikkel som tar for seg de sakene som ble mest lest i 2023. Majoriteten av disse ligger bak betalingsmur, så hvis du er av typen som blir fly forbanna når du trykker på en link som ikke leder deg direkte til gratisjournalistikk, anbefaler vi deg å stoppe nå. Hvis du derimot ikke blir fly forbanna, men har lyst til å lese og mangler abonnement: Kjøp det her.

For svenske lesere: Vi startet vår svenske satsing i høst, og mange av sakene vi linker til i denne saken er derfor ikke oversatt enda.


Det er lite nytt å melde om verdens tilstand i 2023, foruten enda en krig, tilhørende humanitære kriser og mye høyere rente. Vi vet rett og slett ikke hvor vi skulle ha startet hvis målet var å skrive noe klokt om all elendigheten. Så vi konsentrerer oss om det som tross alt er formålet med Oppstrøms: Fluefiskejournalistikk.

Først noen ord om status

Oppstrøms har overlevd sitt fjerde år som papirmagasin. Men det har ikke vært noen dans på roser, og (de markant høyere) kostnadene knyttet til det å lage ting på papir samsvarer dessverre ikke med stabile tilsiget av nye papirabonnenter. Det hjelper lite at vi også i år setter ny abonnementsrekord på vårt digitale innhold. Et papirformat med tre utgaver i året er (enten vi vil det eller ei) et nullprosjekt.

Det betyr likevel på ingen måte noen nedtrapping. Vi satser mer enn noensinne, og den satsingen kan du lese mer konkret om her. Vi har også lansert en svensk versjon av nettmagasinet, og det kan du lese om her.

Merk: Vi trenger uansett flere abonnenter.

Er du ikke allerede en del av fellesskapet, så kan du bli det her. Og en ting er sikkert: Ingenting hadde gjort oss mer happy enn å ringe inn det nye året med en jevn strøm av nye abonnenter.

Her er de mest leste sakene på Oppstrøms i 2024:

Januar

I årets første måned var det Erlend Welde sin tidløse klassiker om det å lide av subimagofobi som trakk det desidert lengste strået trafikkmessig.

subimagofobi
Frykten for at det skal vake når man rigger ned stanga. The struggle is real. // Foto: Joakim Andreassen

Det å bæsje i felt er ikke for alle. Men det må gjøres. På andreplass finner vi Stian Are Olsens betraktninger knyttet til utfordringene som (kan) oppstå når naturen kaller.

På tredje plass havnet neste generasjonens unge håp. Lars Jørgen Longfjeld og faren leverte nok et sterkt bidrag til alternativ fluefiskefilm med oppfølgeren til «Ørretskjelven».

Lars Jørgen Longfjeld i sin foretrukne fornøyelsespark. // Foto: Jørn-Are Longfjeld

Februar

Vårt dyptpløyende og tidvis filosofiske intervju med sosialantropolog og eks-vokalist Bror Olsen om substratfisken var den soleklare vinneren i februar.

Bror Olsen mener mye om sjørøye. // Foto: Joakim Andreassen

På andre plass havnet vår faste våpendrager hva angår emner innen det seriøse ørretnerdefeltet. Saken til Andreas Lium om reserveplanen du trenger når gode råd er svindyre fikk mye oppmerksomhet.

Han kapret også tredjeplassen med døgnflueklekkeren du bare må ha i boksen din.

døgnflueklekker Princeps
Lium kjører en ørret som ikke spiste helt tørre insekter. // Foto: Joakim Andreassen

Mars

Den mest leste saken i det som er årets første vårmåned (helt sør i landet), var – ikke helt uventet – intervjuet vårt med Lars Lenth om hans flueboks. Dette ble også årets mest leste sak, og en sterk påminnelse om at gode gamle Lenther’n fortsatt har mojoen sin intakt.

Lars Lenth flueboksen
Fortsatt Norges ørretkonge? Tydeligvis. Foto: Joakim Andreassen

Like bak fulgte Marie Brandt med sine velartikulerte refleksjoner over bordet under vår semi-faste taco-fredag.

Det ble mer eller mindre delt tredjeplass mellom Gard Schaugs hyllest til det å ha en vaskeekte fiskebil og Christoffer Johansens bruk av hjortehår i Staffans velbrukte klassiker. Det i en måned der det generelt sett var meget høy trafikk.

Marie Brandt
En middelklasse-fisk? Ikke ifølge denne kvinnen. // Foto: Frederik Lorentzen

April

I april begynner ørretfiskere virkelig å merke fiskesuget. Det var kanskje ikke så rart at det var en republisering av saken til fotoredaktøren om hva ørreten egentlig ser som derfor tok førsteplassen.

Den nest mest leste saken var det vi mener er årets fineste film. Svenske Mats Backesten hadde laget noe som virkelig fikk fram nerven i det vi holder på med.

Mats Backestens film er en visuell edelsten. // Foto: Henrik Sundqvist

Like bak, og på tredjeplass finner man den digitale versjonen av vårt portrettintervju med Øystein Hveding om laksefiskets elementer. Hentet fra vår andre utgave av Oppstrøms på papir.

Mai

Lium inntok førsteplassen igjen i mai med saken som år etter år får mye trafikk. Når våren virkelig har gjort sitt inntog, klarer rett og slett ikke folk å bli lei av å lese om at sulten vårørret foretrekker den stygge larven du aldri ser.

sjøørretfiske indre Oslofjord
Det har vel sin sjarm-ish. // Foto: Jørn H. Moen

Saken til vår egen designer og lakse-junkie om forberedelser til laksesesongen var meget populær og tok tredjeplassen.

Men også sjøørretfiskende lesere var tilsynelatende klare som egg for sesong, for like bak fulgte både saken om riffling-fiske (i sjøen) kreditert Kenneth Bringsdal og den vakre teksten til Torbjørn Ekelund om imaginært sjøørretfiske og kameratskap i Oslofjorden.

Juni

Dette er måneden når store deler av laksefolket står utvadet i en eller annen elv, mens ørretfiskerne i hele Norden varmer opp (aka prokrastinerer på jobb) foran dataen i forkant av den årlige turen nordover.

I hvert fall hvis vi skal tolke lesertallene våre, for her troner nok en Lium-sak på topp. Altmuligflue for krevende dager med forsiktig fisk var en soleklar vinner i en av årets best besøkte måneder.

Denne ørreten vaket sporadisk og var meget forsiktig med hva den valgte. // Foto: Joakim Andreassen

Nyhetssaken om 2.0-versjonen av Lars & Lars tok andreplassen, mens det ble delt tredjeplass mellom arkiv-farsotten om marginata-nymfa som redder dagen (også den av Lium) og saken om sjøørretfiske på vindstille dager kreditert Nils Petter Stensrud.

Juli

Dette er som regel en rolig måned, og 2023 var intet unntak. Det var likevel én sak som skilte seg ut, og det var anmodningen om å ikke kødde med en tørr klassiker.

Håving extraordinaire. // Foto: Jazz & Flyfishing

Utover dette var det reisebrevene til Håvard Stubø fra deres jazz- og fluefiskebefengte USA-turné som preget trafikkbildet. I tillegg til vår redaktørs bokanbefalinger for uutholdelige sommerdager.

August

Den organiske trafikken fra Google er på grensen til litt vel forutsigbar i den siste sommermåneden. Folk vil helt opplagt lese saker som kan gi inputs til forlengelse av sesongen.

August-laks. // Foto: Jørgen Platou Willumsen

I år ble laksefolket servert en egen høstfiskesak kreditert Willumsen, og sammen med saken om Stanko (Lium og Andreassen) tok den førsteplassen.

Men også flua som får det til å smelle i skumringen var populær. Tett fulgt av denne saken om det enkelte mener bør holdes langt borte fra et fluefiskenettsted, nemlig FPL.

vårflueklekking sensommer superpuppan
«Skjømt» ute, som det heter i nord i Norge. Raskt inntrekk. Og hissig ørret. // Foto: Joakim Andreassen

Endelig fikk verden glede av filmen som på mystisk vis måtte fjernes etter at den hadde blitt lansert. Den rørende reisen i både fluefiske og livet bør være pensum for alle som liker kombinasjonen av fluefiske, et godt narrativ og fine bilder.

September

Høsten er alltid krevende. Fluefiske generelt, så fremt man ikke driver med NZ-virksomhet eller reiser til tropiske strøk, er på hell. Men for de som mener alvor er det aldri over. Harling i miniatyr stakk av med seieren i, og er et bevis på at laksefiskere ikke blir mette selv om sesongen er over.

Harlingfanget høstlaks. // Foto: Jørgen Platou Willumsen

September er også en meget lur periode hva angår ørretfiske med noe som imiterer andre ting enn insekter. Saken om det sikre kortet for sulten høstørret tok andreplassen i september.

På tredjeplass finner vi enda en teknisk ørretsak, og denne gang om døgnflueimitasjonen du trenger til nettopp høstfisket. Tett fulgt av saken vår om spillelista til Kvelertak-vokalist og fluefisker, Ivar Nikolaisen.

Gladgutt fra Moi. // Foto: Joakim Andreassen

Oktober

I oktober var det tid for å harsellere litt spøkefullt med det vi driver med, og når Martin Eek Burud sa fuck off til fluefiske endte det opp som den mest leste saken i høstmåneden. Saken ble også et aldri så lite stilstudie i hvordan enkelte har et påfallende behov for å ytre meninger i kommentarfelt på Facebook uten å faktisk ha lest saken.

Fuck fluefiske
Kaster. Gråter. Ryker. Og reiser. // Foto: Joakim Andreassen

På andreplass finner vi fotoredaktørens romantisering rundt det å komme hjem både som menneske og fluefisker.

Den ble tett fulgt av nyhetssaken om at Nylinder skulle vise den nye filmen sin i Oslo, Kim Werner Thorsens liste over topp 3 fiskedestinasjoner man bør besøke etter at man er død, og det faglige og empiriske dypdykket i det man vet (og ikke vet) om russeflua.

November

Innad i redaksjonen er det ikke så mye fint å si om november. Vi synes det er kaldt, mørkt og veldig lenge til sesong. Måneden får terningkast 1 på alle måter.

Sånn sett var det kanskje greit å da gå ut med nyheten om at vi må legge om driften, og dette ble naturlig nok også den mest leste saken denne måneden.

Hvilken vakform er det vi får se av Oppstrøms i årene fremover? // Foto: Joakim Andreassen

Når det er sagt, så var november en produktiv måned. Blant annet lanserte vi både del 1 og del 2 av vår nybegynnerguide til ørretfiske som begge fikk meget høye lesertall.

Vi publiserte også en sak om det å glemme hype og heller fokusere på denne vårflua. Og vi republiserte et elveportrett på Surna hentet fra papirutgaven.

Desember

I årets siste måned pleier det som regel å dabbe litt av trafikkmessig, sikkert fordi folk har andre ting å tenke på. Men ikke i 2023.

Mye av det kan vi nok takke Lars Nilssen for. Han mente nemlig mye om pukkellaks og ble satt på prøve av Kim Werner Thorsen i en podcast-episode kreditert Anadrom. Saken vi laget på dette ble årets mest leste nyhetssak, og da tåler vi at den kaaanskje hadde et ørlite tabloid-sensasjonelt preg over seg.

Emil Westrin foreviger sitt livs ørret. // Foto: Emanuel Gideonsson

På andreplass finner vi igjen Longfjeld med hans ferske webisode-serie. Og like bak følger saken vår om flueboksen til Jon Hansson, skildringen til Emil Westrin av sitt livs ørret, og en Lium-sak om det som alltid er på menyen til både ørret og røye.


Med dette takker takker vi ærbødig for følget også i 2023. Vi lover et meget spennende 2024, i et litt nytt format med enda større nettsatsing og et sinnsykt tjukt magasin.

Er du ikke allerede abonnent, anbefaler vi deg selvsagt å bli det her!