Sjøørret på vindstille dager

Blikk. // Foto: Nils Petter Stensrud

Man kan gå glipp av mye moro hvis man bare fisker under gitte forhold. På de helt vindstille dagene bør man bare gå fram litt annerledes.

Fluefiske etter sjøørret har tradisjonelt vært beskrevet i litteraturen og magasiner som best i pålandsvind og litt dårlig vær. I tillegg har det vært viktig å dekke mye vann med litt kraftige stenger og korte klumper som lader stangen fort og sender ut snøret for å dekke mest mulig vann på kortest mulig tid. Dette fungerer jo, men hva om man går glipp av et fiske ved å bare velge en type forhold? Når det er vindstille, har man et stangoppsett som gjør at et hvert kast skremmer fisken utenfor kastehold. Skal vi da konkludere med at fisken i dag ikke ville bite, eller kan det løses på andre måter? 

Rolige og stille vindforhold ved sjøen stopper ikke fisken fra å beite, men de blir mer sky og oppleves kanskje vanskeligere å fange. Blindfiske på disse forholdene kan fungere, men da er vår påstand at man bør være godt kjent på plassen. Hvis man vet hvor fisken ofte oppholder seg eller beiter, kan man begrense antall kast og ikke skremme fisken. Ofte ser man fisken vake om man tar seg tid til å observere plassene man besøker. Vi fisker så og si aldri om vi ikke ser fisk som beiter på disse forholdene, men flytter oss heller til andre steder for å finne aktiv fisk. Tålmodigheten fra tørrfluefisket er god å ha med seg, selv om vi nok mye oftere finner vakende sjøørret enn brunørret. 

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 30 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en kaffekopp i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur. I tillegg er du med på å bygge Norges eneste fluefiskemagasin.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian