Print is dead. Long live print.

Det ligger mørke skyer over papirformatet. Skal vi alle dø?

I går våknet vi til en tragisk nyhet. Mellom alt gnålet om en korona-smittet Trump som vinket fra en skuddsikker SUV, kunne vi lese om at det var kroken på døren for de legendariske magasintitlene Powder, Snowboarder, Surfer og Bike. Det som virker å være den absolutte endestasjonen for fantastisk fotografi og journalistikk innenfor et knippe svært populære sportsgrener er et faktum, og igjen på perrongen står tusenvis av trofaste lesere gjennom flere tiår.

Titlene, som American Media LLC kjøpte av TEN Publishing i 2019, innbefatter nå en lang rekke oppsigelser med tilhørende redaksjonsmennesker som ikke lenger har en jobb å gå til.

Vi i Oppstrøms synes dette er en god anledning til å trekke noen litt ekle, men akk så viktige paralleller.

Ikke nok børsnotert cash i nisje

Både internett og den pågående pandemisituasjonen gjør at amerikanske magasinlesere nå har mistet kreative bidragsytere til store og viktige miljøer som favner bredt. Det er rett og slett ikke nok penger i «små» nisjemagasiner til at blåskjortene i et stort bladkonsern ser på det som hensiktsmessig å kaste ut livbøyer i det som er en presset tid. Å heller satse på Mens Journal, Muscle Fitness, Star og Soap Opera Digest (m.fl) virker unektelig logisk. Uten at det endrer på tragedien av den grunn selvsagt.

Tre legendariske titler som nå tilhører historiebøkene. // Foto: American Media

Banebrytende titler som skapte grobunn for nye tanker og måter å leve på har brått forsvunnet. Steve Casimiro i det standhaftige Adventure Journal (som enn så lenge fremdeles leverer kvalitetsprint), karakteriserer det hele som tap av en filosofi som viste at det å være ute var mer enn bare rekreasjon. Han har skrevet en lang artikkel om emnet, og beskriver (det han mener er) viktigheten av papirmagasiner på en forbilledlig måte:

«The internet has changed almost everything, giving cyclists or skiers or surfers a bottomless soupbowl of “content.” But it has not changed the special magic that happens when a group of passionate, talented editors, writers, and photographers pour their hearts and souls into telling stories designed to stand the test of time.»

Naiviteten lenge leve

Det er ikke så mye som ser ut til å være annerledes her på fjøla. I et intervju med Melk og Honning sa katagorisjefen i Narvesen nylig at det samlet sett har vært en nedgang på 10 prosent i magasinmarkedet fra 2018 til 2019, og at dagens 10- til 20-åringer «aldri kommer til å kjøpe papirblader».

Samtidig meldte Fri Flyt, den trofaste leverandøren av nisjesportsjournalistikk i Norge, at de slår alle titlene i porteføljen sin sammen til ett «superblad». Det for å takle koronasituasjonen og utfordringene rundt avlyste arrangementer og frafall av annonsører.

Selv om vi ikke kunne forutse at det kulle komme en pandemi like før vi skulle gi ut første nummer av Oppstrøms, er det nok mange som vil karakterisere oss som både godtroende og på grensen til litt dumme likevel. For hvor er egentlig logikken i å begi seg ut på et papirprosjekt når prognosene virker å være så dårlige?

Sta som vi var, ignorerte vi alle dommedagsprofeter. Vi lente oss heller til håpet om at det skandinaviske fluefiskemiljøet ønsket seg en tittel som ikke var mer eller mindre lik andre konvensjonelle titler eid av et ikke ukjent konsern. Eller medlemsmagasiner proppet med prat om kaliber, kulebane og kamuflasje. Vi ville skape et magasin kreditert ildsjeler i en uavhengig redaksjon, der flinke skribenter og talentfulle fotografer kunne finne sin arena i årganger inn i evigheten. Et magasin som startet på bar bakke uten investorer i ryggen, og som var fri for kommersielle føringer.

Oppstrøms #2 på papir. // Foto: Jørgen Platou Willumsen

Dere bestemmer utfallet

Antall abonnenter som hadde trua på oss selv før vi kunne vise til et faktisk produkt var mildt sagt forbløffende. Den formidable responsen på den første utgivelsen ga oss ytterligere giv, og arbeidet med #2 var om mulig enda mer gøy enn det første. Nå jobbes det med høstutgaven, og vi gleder oss til å gi ut den på senhøsten en gang (konkrete datoer er dessverre ikke et privilegium vi har når arbeidet gjøres på dugnad og fritid, så magasinet kommer altså når det kommer).

Samtidig skal vi ikke legge skjul på at vi til tross for en nydelig start også lar oss skremme av det vi ser både her hjemme og i USA. Ikke fordi vi tror vi har gjort en dårlig vurdering og levert et ræva produkt, men fordi den neste årgangen er prisgitt at alle abonnentene våre fornyer for 2021. Og fordi den største bøygen vår ligger i å doble antall abonnenter i året som kommer. Først da står vi nemlig fritt til å honorere bidragsyterne våre med mer enn det som er symbolske summer, slik situasjonen er i dag. Og først da kan vi i redaksjonen ta ut litt lønn for å faktisk lage magasin. Alt dette i en tid der vi ser mye av de samme annonsekonsekvensene som gjorde at Fri Flyt tok det valget de gjorde.

Vi tror fremdeles på print, og vi håper på en fremtid som ser lysere ut enn det den gjør i amerikanske redaksjoner i dag. Men for å få til det, trenger vi flere skandinaviske fluefiskere med på laget. Flere som liker å tafse på papir. Flere som liker å se på fine bilder. Flere som vil lese gode tekster og drømme seg bort.

Rett og slett alle som ser verdien av at et skandinavisk fluefiskemagasin består i årene som kommer.

Ved å tegne abonnement på Oppstrøms på papir, støtter du arbeidet vårt direkte. Det er abonnenter som er levebrødet vårt, og selve bærebjelken i all form for videre arbeid. Det er dette som definerer om vi kan bruke mindre av fritiden vår på å lage magasin i året som kommer, og mer betalt hverdag. Om skribenter og fotografer som levererer stoff til oss kan få betalt i henhold til veiledende frilanssatser. Og om vi kan fortsette å være det bidraget til miljøet som vi mener har manglet ved siden av Flugfiske i Norden i Skandinavia – ikke i stedet for. For selv om vi er helt forskjellige magasiner som bidrar på ulike måter, er vi tross alt likere enn mange tror. Nettopp fordi vi ikke er backet av et stort mediehus, men er små, uavhengige redaksjoner som brenner for fluefiske (så tegn et abonnement hos dem også når du først er i gang).

Vi mener det er en verdi i seg selv at små nisjemagasiner overlever, og vi mener at vi har livets rett.

Det håper vi du også gjør!

PS: Ønsker du å kjøpe tidligere utgaver av Oppstrøms som du ikke har fått tak i kan du gjøre det her.

nb_NO