Bøker til uutholdelige sommerdager

In the seaside town that they forgot to bomb. // Foto: Jostein Henriksen

Sommeren er tiden da man ligger teltfast i finnmarksregn, kjeder seg under parasoller i Sør-Europa eller ergrer seg over å ha binget den siste sesongen av en eller annen TV-serie alt for fort. Og så ligger man der og ønsker at man hadde en god bok å lese. Fortvil ikke kjære Oppstrøms-leser, vi er like frustrerte som deg. Og vi har satt sammen en allsidig leseliste som skal få deg gjennom hva det skulle være.

John Steinbeck: Sea of Cortez – A Leisurely Journal of Travel and Research

En av USAs største forfattere blir med marinbiologen Ed Ricketts til Californiabukta, for å samle og loggføre arter. Turen med The Western Flyer, et 75-fots ringnotfartøy, ble foreviget i Sea of Cortez. Boka er en blanding av biologiske observasjoner, reiseskildring og filosofiske betraktinger rundt mennesker og natur, økosystemer, det å være på reise og det å komme hjem igjen. Boka gir et hjerteskjærende innblikk i hvor rikt økosystemet utenfor Mexico var, så sent som i 1940.

Tom McGuane: Ninety-two in the Shade

For fluefiskere er McGuane synonym med det som kanskje er verdens beste essaysamling som er skrevet om fluefiske, The Longest Silence. Han er imidlertid også en av USAs beste nålevende skjønnlitterære forfattere, og Ninety-two in the Shade er muligens hans beste roman. I boka reiser Thomas Skelton tilbake til Florida Keys for å etablere seg som skiff-guide. Etterhvert brygger det opp til konflikt mellom Skelton og en annen guide, Nichol Dance. Dance er kjent for å være den beste på Key West, men også for å ha et par drap på samvittigheten. Ninety-two in the Shade er varm og klam og full av smågale karakterer som kunne ha vært hentet fra et Tennessee Williams-stykke.

Barry Lopez: Horizon

Med Arctic Dreams skrev Barry Lopez seg inn som en av de aller største stjernene innenfor sjangeren som har fått navnet «nature writing». Arctic Dreams kom ut i 1986, og siden da har fans ventet utålmodig på en oppfølger. I år kom den. Horizon er strukturert rundt seks steder over hele verden: Cape Foulweather i Oregon, der Captain Cook først satte fot på det amerikanske fastlandet, Skraeling Island utenfor Nunavut, Galapgosøyene, steppene rundt Lake Turkana i Kenya, Port Arthur i Tasmania, og den Transantarktiske fjellkjeden på Antarktis. Via stedene nøster Lopez opp historier om Schackleton, Darwin og Cook, om dyr, historie, geologi, biologi og klimaendringer. Horizon er en storslått og vakker bok. Som bør leses sakte.

David James Duncan: River Teeth

For fluefiskere er kanskje David James Duncan best kjent for The River Why, en av de aller beste fluefiskeromanene som er skrevet (det er riktignok ikke skrevet så mange). Duncan er også en produktiv novelleforfatter og essayist, og samlingen River Teeth er en salig blanding av begge. Tittelen betegner trær som faller i elva og slipes av strømmen, til små, harde og polerte biter. En kritiker omtalte boka som en forlenget amerikansk haiku.

Yvon Chouinard: Some Stories – Lessons from the Edge of Business and Sports

Listas ferskeste. Patagonias grunnlegger har samlet utvalgte brev, bilder, historier, artikler, møtereferater (!), poesi og annet i boka Some Stories. Som Chouinard selv påpeker i innledningen, er han mer historieforteller enn han er forfatter, men det gjør ingenting. Boka gir deg følelsen av å være på en lang road trip, der Chouinard sitter i passasjersetet og forteller historier om et 80 år langt liv innenfor klatring, fluefiske, naturvern og business.

Cameron Chambers: Chasing Rumor – A Season Fly Fishing in Patagonia

Chasing Rumor kom ut på Patagonias bokforlag i 2015, men fikk ikke veldig mye omtale. Det var ufortjent. Boka som begynner som en ganske tradisjonell beskrivelse av en fluefisketur, ender som en vakker kjærlighetserklæring til det patagoniske landskapet, naturen og folkene som bor der. Hvis du har vært i Patagonia, planlegger å reise dit eller bare drømmer om det, er dette boka du bør lese.

God sommer.

nb_NO