Bror Olsen
Bror Olsen med rullings i gapahuken i Rossfjord. // Foto: Joakim Andreassen

Antropologen og substratfisken

Noen samiske ord er så gamle at vi bare kan gjette når de oppstod. De er substrater - grunnfjellsskjold som stikker opp gjennom tykke sedimenter av nyere kulturer og språkinnflytelse. Et av dem er válas. Det betyr sjørøye. 

Det må finnes hundre grunner til å intervjue Bror Olsen. Han er førsteamanuensis på sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Tromsø og forsker på naturforståelse og relasjoner mellom mennesker og dyr. Han har vært på feltarbeide langt ute i Loppa, skrevet om hemmelighold blant jegere og fiskere og om det han kaller levende landskap. Doktorgraden hans handlet imidlertid om nyskapning i popmusikk, og hovedoppgaven om ritualisering i house-miljøet i Oslo. Før han ble akademiker var han postarbeider, men samtidig vokalist og frontmann i New Wave-bandet Vinterhagen. Bandet hadde noen opptredener på riksdekkende TV før det gled fra hverandre.

Da vi møter ham på Café Sånn i Tromsø sentrum, er det imidlertid for å snakke om noe helt annet. Bror tilhører en slags subkultur i subkulturen. Han fisker med flue, men bryr seg ikke nevneverdig om hverken laks eller ørret. Han fisker helst etter én fisk: Sjørøye.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian