Laksefiskets elementer

Foto: Kasper Fosser

En gjeng med over hundre års laksefiskeerfaring mellom seg, var nylig i Orkla og fikk sytten fisk. Øystein Hveding tok ni av dem. Og han mener noen elementer gjør at laksefiksere kan øke fangsten betydelig.

- Nei, egentlig tenker jeg mest på jobb jeg vet du. For det er jo livet mitt egentlig. Familie og jobb. Laksefiske er rekreasjon kan du si. Og motivasjon. I dager der man er sliten av mye arbeid, er det fint å ha noe å se fram til. Og da er laksefiske en flott rekreasjon og hobby.

Øystein Hveding smiler, men jeg er ikke helt overbevist. 61-åringen har riktignok i tillegg til kone og barn en karriere som krever sitt. Han var opprinnelig allmennlege, og kommunelege i Lillehammer i ti år. De siste årene har han jobbet med beredskap. I dag sitter han hos Helsedirektoratet der han jobber med håndteringen av koronaepidemien. Likevel er fisket hans av en karakter som peker mot noe annet enn "rekreasjon og hobby". Det peker mot en besettelse.

9 av 17

Vi møter han på fluefiskebutikken Vak i Nydalen for å fritte ut av ham hvorfor han får så mye og så stor laks. For siden 2003 har han fått seksten laks på over seksten kilo. Han har hatt rundt førti til førtifem fiskedager i året de siste tjue årene. Han har fisket i Skottland, over hele Norge og på Kola. På en fisketur til Orkla i år var han på tur med en gjeng med over hundre års laksefiskeerfaring mellom seg. De fikk sytten fisk. Øystein tok ni av dem. Svein Røbergshagen, en av deltakerne på Orkla-turen som sitter rundt bordet, spør: 

- Hvis du skulle single ut et par faktorer, hvorfor tror du at du fikk ni og vi andre så få?

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 30 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en kaffekopp i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur. I tillegg er du med på å bygge Norges eneste fluefiskemagasin.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian