Ørretens øye er et komplekst organ. // Foto: Joakim Andreassen

Det ørreten ser

Få spørsmål har hjemsøkt imitasjonsfluefiskere mer enn spørsmålet om hva ørreten egentlig ser. Det viser seg at den ser ganske mye, og at du muligens har helt feil farge på fiskejakka di.

At ørret har et velfungerende syn se er hevet over enhver tvil. Men hva ser ørreten egentlig? Hvor mye har oppførselen vår å si for denne fisken som vi fluefiskere tidvis tilegner en IQ som på ingen måte gjenspeiler hjernestørrelsen? Og hva med UV-materialer?

La oss starte med noen ord om oss mennesker.

Øyet vårt er et komplekst organ. Det er lett å la seg fascinere av disse glassaktige greiene som daglig projiserer lys via en linse på synsnerver i netthinnen og videre omsetter disse signalene til impulser i synsnervene. For så å sende informasjon om dette lyset videre til hjernen der det skapes et bilde. Som faktisk er «opp ned».

Dette bildet, som hjernen din altså snur tilbake til «det normale», skaper det man kaller for syn.

Fascinerende greier…

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.