Hvem er det egentlig som står (bak) oppstrøms? // Foto: Joakim Andreassen

Bli bedre kjent med folkene bak Oppstrøms

Historien om Oppstrøms er verken komplisert eller prangende. Men som alle andre historier, starter den et sted.

Oppstrøms er et norsk fluefiskemagasin på papir og nett. Vi er det eneste i Skandinavia som publiserer saker på både norsk, svensk og dansk, og nylig lanserte vi vårt digitale innhold på svensk med svensk redaktør.

Vi tar for oss fluefiske og natur, gjennom essay, artikler, portretter, meningsstoff, fotoessay og lyrikk.

Her får du et innblikk i nettopp det, samt hva ambisjonene våre er.

Ideen bak

Hele Oppstrøms er et idealistisk prosjekt. Nettstedet oppstod i ruinene av det som var Vak og har blitt drevet av en gruppe kompiser siden.

I dag består den norske redaksjonen av tre stykker som tar seg av den daglige driften: Jostein som er frilansskribent, Joakim som er frilansfotojournalist, og Jørgen som er kunstner. I tillegg har vi nå fått med oss Simon, som nå er redaktør for den svenske versjonen av Oppstrøms.

Øverst fra venstre: Jørgen Platou Willumsen (designer), Simon Svahn (redaktør, Sverige), Joakim Andreassen (fotoredaktør/nettansvarlig). Mannen med det analyserende blikket bak 70-tallssolbriller til høyre: Jostein Henriksen (ansvarlig redaktør).

Fluefiske er noe mer enn en hobby. Man fisker gjerne på steder som etterlater dype inntrykk, og ut i fra stedene vokser det metoder, filosofier, personligheter, fortellinger og myter som gjør fluefiske til noe helt annet og mye større enn golf, sykling eller fotball. Fluefiske er en egen liten verden, og noen ganger til og med en måte å se resten av verden på.

Hvorfor?

Det mangler ikke magasiner eller nettsider som dekker fluefiske som en fritidsaktivitet. Magasiner som gir ti tips til sjøørret på høsten, de fem beste fluene til Hardangervidda eller ruller terningkast på årets ni-fots femmere. Og det er bra.

Vi mente derimot at det manglet et magasin som omhandler alt det andre. Som tar (sub)kulturen på alvor og som prøver å sirkle inn de tingene som gjør at et fiske med lina som kastevekt kan spise seg inn i livet ditt på en måte få andre ting kan gjøre.

Det er det tomrommet Oppstrøms prøver å fylle.

Historien om Oppstrøms
Verdens første Oppstrøms på papir skapes fra atelieret til Jørgen (t.v). Ansvarlig redaktør, Jostein, vurderer papirkvalitet. // Foto: Joakim Andreassen

Ikke bare hva, men hvordan

Vi ønsker å bygge et redaksjonelt miljø. Et sted der fluefiskere kan levere bilder og tekst og få redaksjonell veiledning før publisering. Så langt har vi vært velsignet med bidragsytere som jobber mer eller mindre på dugnad, men ambisjonen er å kunne honorere alle som jobber for oss. I tillegg ønsker vi å kunne betale for rettigheter til å publisere internasjonale skribenter og fotografer.

I og med at alle i redaksjonen har et hjerte for natur, ønsker vi også å gjøre det på en noenlunde bærekraftig måte. Det innebærer å bruke norske leverandører, og det innebærer å ikke velge den billigste plastemballasjen eller selge kinesisk-produserte varer som sendes over verdenshav på seig bunkersolje.

Store nok, men ikke større

På sikt håper vi på å bygge en leserskare som gir økonomisk stablitet. En som er stor nok til å lønne bidragsytere og gi ut et høykvalitetsmagasin på både en ansvarlig måte. Det er også grunnen til at vi nylig bestemte oss for å legge om driften noe.

Samtidig har ingen av oss noe ønske om at Oppstrøms først og fremst skal bli en stor, corporate business. Vi skal vokse til vi er store nok, men ikke større. Litt fordi samtlige redaksjonsmedlemmer suger som businessmenn, men mest fordi det vi brenner for, er produksjon av innhold: Tekst, foto og illustrasjoner. Og fluefiske.

Oppstrøms HQ avdeling Hvalstad. I en periode var dette både redaksjon og nettbutikklager.

Vi ønsker oss flere abonnenter

For å komme dit vi vil trenger vi din hjelp. Før lansering av førstenummeret gikk abonnementsalget over enhver forventning, men lesertallene på nett tyder på at potensialet er mye større. Flere abonnenter vil gi oss den forutsigbarheten og langsiktigheten vi ønsker oss.

Har du lyst og mulighet til å abonnere, så finnes det ulike måter å gjøre det på. Du finner alternativene her.

Gjør du det, støtter du det som skal være et inkluderende kulturbyggingsprosjekt for skandinaviske fluefiskere. Vi lover å alltid sende deg et kompromissløst magasin som forteller historier om fluefiske ingen andre i Skandinavia gjør.