Året har vært preget av pandemi, overskredne deadlines og rødlistinger, men også av masse godt fluefiskestoff. Her er Oppstrøms’ mest leste saker i 2021.
Når vi ser over de meste leste nettsakene på Oppstrøms i 2021, er det ikke fritt for at vi blir litt stolte. Stoffet har et stort spenn, både på form og innhold: Korte nyhetssaker og lange artikler, saker om laks og saker om ørret, teknisk fiskestoff og drømmende essays. Det er også kult at sakene i år er skrevet av mange bidragsytere (til og med et par kvinner!).
Da vi lanserte papirmagasinet, var målet å bli et levende redaksjonelt miljø for fluefiskere med penn og kamera, og årets bidragsytere tyder på at det er i ferd med å realiseres.
Oppstrøms er på mange måter en dugnad, og vi i redaksjonen er slettes ikke de eneste som deltar. En stor takk til alle bidragsyterne våre som satt kvelder og netter etter hektiske hverdager i 2021 og skrev eller redigerte bilder tiltenkt våre sider. Dere er livsblodet vårt og gjorde Oppstrøms til et variert og godt nettmagasin i året som har gått. En stor takk går også ut til alle abonnentene våre. Uten dere kunne vi ikke publisert noe av dette.
Og: Hvis du ennå ikke er abonnent, men liker stoffet under, kan du også bli med på dugnaden. Det er bare å tegne seg opp her.
Januari

Den mest leste saken i årets første måned var en artikkel om Staffan Lindstrøm. Vi jobbet med en annen sak som involverte Lindstrøm, men hørte om kreftdiagnosen. Da vi ringte ham på sykehuset, var han både rolig og spøkefull, selv om stemmen sviktet innimellom. «Staffan Lindstrøms aller siste kast» ble publisert 15. januar, og Staffan døde bare et døgn senere. I etterkant fikk vi høre at han fikk lest saken høyt på senga, og at han visstnok var fornøyd med det vi hadde skrevet. Det var godt å høre. Fred over minnet hans.
Januars nest mest leste sak var en artikkel som omhandlet Lars Nilssens kraftsalve mot OFA. Nilssens artikkel ble startskuddet for en debatt som på sett og vis pågår ennå, og som ble fulgt opp i flere andre saker i Oppstrøms gjennom 2021.
Tredjeplassen i januar gikk til Vang i Hedmark og Team Ulvehyl. Der hadde Trygve og Glenn startet et håvbyggerverksted, og i «Pusser tre og drømmer om diger ørret» vi tok en prat med dem om tresorter, håndverk og nettopp drømmer om diger ørret.
Februari

I årets andre måned var den mest leste saken en retur til Tørrfluelandet-trilogien. I «Tørrfluelandet 16 år senare» tok vi tok en prat med både Nilssen, Lenth och Fismen om Bård og Lars-episoden som aldri ble noe av, dramaturgien i filmene og hva som har skjedd siden.
Februars nest mest leste sak ble «Stormen rundt Oslomarkas fiskeadministrasjon fortsetter», vår oppølgingssak om bråket rundt OFA.
Tredjeplassen, «OFA inngår forlik etter smell i tingretten», var nok en episode i såpeoperaen rundt OFA.
Mars

I årets tredje måned var den mest leste saken lokalt engasjement. Simen Blix fisker karpe i noen dammer på Østlandet, men nå ville kommunen rotenonbahandle dammene for å bli kvitt en liten fremmed art. Både karpe og ørret ville bli collateral damage. I «Den absurde solabborkrigen» argumenterte Blix mot kommunens planer, men malte også et ganske vakkert bilde av et aldri så lite fiskeparadis.
Mars’ nest mest leste sak var skrevet av vår egen desginer og laksefisker-sensei, Jørgen Platou Willumsen, som hadde begynt å spekulere i hvordan fluer egentlig ser ut fra laksens synsvinkel. Spekulasjonene hadde båret frukter, og i «Flugan sedd med laxens ögon», forklarte Jørgen hvilke konsekvenser tankene hans burde ha for fluebindingen din.
Tredjeplassen i Mars gikk til en nyhetssak om et iltert utspill från OFA. Et nederelag i tingretten og et sviende forlik hadde ikke tatt krigslysten fra forvaltningsorganisasjonen, som slapp en pressemelding der der fyrte av på begge løp, både mot Lars Nilssen, mot pressen og mot grunneiere i Oslomarka.
April

Aprils mest lest sak ble skrevet den dagen Artsdatabanken ga innsyn i et foreløpig utkast til den nye rødlista. Utkastet inneholdt den atlantiske laksen, og i ren affekt satte designeren vår seg ned og skrev «Den mørke dagen». Saken handler om en bransje som får boltre seg i fellesskapets allmenning, om Erna Solberg som nettopp var utnevnt til «havets beskytter» og skrekkvisjoner med laksetrapper som monumenter til en avdød art.
Aprils nest mest leste sak var en Taco-fredag, Oppstrøms uformelle og uregelmessige fredagsspalte. Den som svarte på spørsmål og tiltrakk seg leserne, var spaltens så langt yngste deltaker, Lucas Rakkenes, blant annet kjent fra 10 Rivers Trip.
Tredjeplassen i april gikk til en fyr som forklarte hvordan selv tørrfluepuristen kunne finne glede i snødekte landskap. I «På jakt etter ryper, røyer og ro» fortalte Mathias Leines Dahle om en tur til Øvre Dividal Nasjonalpark.
Maj

I årets femte måned var den mest leste saken «Når galt blir verre» fra Norske Lakseelvers Pål Mugaas. Stortinget hadde nettopp vedtatt å forlenge krokgarnfiske i Finnmark ut 2021, og en oppgitt Mugaas mente avgjørelsen burde få konsekvenser i det kommende valget.
Mais nest mest leste sak var skrevet av en da ganske anonym vestlending og nå ganske velkent podcast-vert. I «Tanker fra en tidligere sjølaksefisker» påpekte Ørjan Kjerland, tidligere sjølaksefisker, at høsting fra naturen forutsetter et høstbart overskudd. Og at overskuddet i laksens tilfelle begynner å bli ganske tynnslitt.
Tredjeplassen gikk til Anders Rossland og en informativ sak om geologiske kart og ørretfiske. Vil du finne din helt egen hemmeligelv? Da kan du med fordel lese «Steingal tilnærming".
Juni

Den første sommermånedens mest leste sak var ført i pennen av Lars Lenth. I «Naturkatastrof» forteller Lenth at det ikke er noe galt med å komme seg ut i skauen, bålfyring, å la tankene fly osv., men at naturopplevelsen, når alt kommer til alt, er ganske underordnet i fluefiske.
Mai måneds nest mest leste sak var en ulv i fåreklær. «Hur vet man vilket spö man ska fiska med?» hørtes ut som en oppskriftssak fra et fiskeblad på åttitallet, men var i realiteten en poetisk meditasjon over stangmaterialer, aksjoner og vennskap. Ført i pennen av Skandinavias kanskje mest undervurderte fluefiskeskribent, Geir Ruud. En av sakene hans havnet ikke på lista over de mest leste, og det var høyst ufortjent. Du kan bøte på skaden nå og lese den här.
Tredjeplassen var skrevet av en av Oppstrøms få kvinnelige bidragsytere. Kaja Mathilde Strømsvåg hadde jobbet en sommer som oppsynskvinne i Lakselv. Og her fortalte hun om hverdagen i en av Norges feteste sommerjobber. «Det gode livet som oppsynskvinne» er en meditativ sak. Tenk månelandskap langs en sagnomsust lakselv, rødvin og kaffe rundt et evigvarende august-bål og lyse, skandinaviske sommernetter.
Juli

Fellesferiens mest leste sak, «Et Finnmark nede for telling» var skrevet i ren desperasjon av en mann på ferie. Oppstrøms-medeier og investor Even Aas-Eng har et lidenskapelig forhold til Finnmark, men i sommer var noe annerledes. Even kunne rapportere om stillehavslaks, populasjonskollapser og hetebølger. «Vi er i ferd med å drite oss ut», konkluderte han.
Julis nest mest leste sak var en detalj-studie av fiske med marflo-imitasjoner. «Märlor för stor öring» var skrevet av vår egen ørret-hvisker, Andreas Liums.
Tredjeplassen gikk til «En ode til menn i vadere», en høysang til hengerumper, ølmager og kraftige never ført i pennen av Karina Gjerde, enda en av våre få kvinnelige bidragsytere (jenter, hvor er dere? Send oss mer stoff). Karina debuterte i Oppstrøms allerede i februar, og saken hun skrev da, kan leses här.
Augusti

Etter å ha kjent det boble i oss siden april da laksens mulige rødlisting ble kjent, annonserte Oppstrøms i august artikkelserien «En utrotning i realtid». Lanseringssaken ble månedens mest leste, og etter at en av Norges rikeste menn gikk ut og støttet prosjektet, fikk den til og med omtale på E24.
En gang i august skrev VG om en død storørret. Ørreten var tatt rett ved utløpet til Dokka, Randsfjord-ørretens viktigeste gyteområde, og vinklingen i VG var underlig. I saken «Er en død storørret på 11,2 kg en gladsak?» prøver vi å besvare spørsmålet i tittelen (svaret er nei), og saken ble den nest mest leste i august.
I august begynte valget å nærme seg. I den forbindelse ringte, mailet og hundset vi landets politkere. Resultatet ble en oversikt som viste hvor de ulike partiene står i synet på villaksforvaltning. Vår «Partiguide for villaksen» ble augusts tredje mest leste sak. Mange delte en grafisk oversikt av partiguiden, men gikk glipp av denne langversjonen. Hvis du var en av dem, bør du lese saken nå. Villaksen trenger bevisste velgere mer enn noensinne.
September

Septembers mest leste sak var et slags humor-innslag. I «Fluefisketyper» tegner nemlig Erlend Welde opp åtte arketypiske fluefiskere, med tidvis drepende presisjon.
På andreplass kom en etterhvert klassisk sak om streamere. I «Säkert kort för hungrig höstöring» beskriver Andreas Liums en tilsynelatende anonym streamer som gir alt annet enn anonyme resultater.
Tredjeplassen i september gikk til en sak som prøvde å besvare et spørsmål alle imitasjonsfiskere har spurt seg selv: Hva ser egentlig en ørret? I «Det öringen ser» gjøv Joakim Andreassen løs på spørsmålet og kom ut med noen oppsiktsvekkende svar (blant annet hvilken farge den ser aller best).
Oktober

At «Att läsa en öringälv» ble oktobers mest leste sak, er kanskje ikke så rart. Ikke bare var den en instruktiv og informativ guide til å lese sømmer, kanter, puter, renner og steiner, men den var også skrevet av ørretfiskets grand old man, Pål Krogvold.
Andreplassen i oktober gikk til en republisering fra sommernummeret vårt, nemlig Lars Nilssens «Juksefisk». Ørretutsettinger engasjerer åpenbart Nilssen, og her forteller han en Lars Saabye Christensen-aktig historie fra barndommen som er med på å forklare hvorfor. Oppfølgeren til «Juksefisk» kan forøvrig leses i det nylig utgitte høstnummeret vårt.
Oktobers tredje mest leste sak handlet om en modda Ally´s Shrimp. «Lettbeint reke» innledet Jørgen Platou Willumsens artikkelserie «Vinterbalsam med Willumsen», der han forteller om fluene han fisker med og hvordan han fisker med dem.
November

Novembers mest leste sak var et samarbeide med havsvandrande. "Artsutryddelse på en tallerken» ble publisert den dagen laksen formelt ble rødlistet og var en oppfordring til å boikotte norsk oppdrettslaks. 50 personligheter fra fluefiske, kultur og akademia stilte seg bak oppropet som også ble publisert på NRK. Noen uker etter at saken ble publisert, annonserte også Natur og Ungdom at de sluttet seg til oppropet. Dette er en sak vi kommer til å jobbe videre med i 2022. Artikkelen førte også til en liten opptreden på Dagsnytt 18.
Andreplassen i november var en filmanbefaling. I «Fire filmer fluefiskere kanskje ikke har sett, men burde se» forteller Jostein Henriksen om fire av sine fluefiskefilm-favoritter. Stikkord er Florida Keys på 70-tallet, en av verdens mest berømte marinbiologer, en amerikansk parallell til Repparfjord-saken og steelhead i British Columbia.
Novembers tredje mest leste sak var et gjensyn med monsterfisken Svein Røbergshagen tok på Kola. Ørreten veide over 7 kilo og ble tatt på en fallskjermflue med glissent hackle i strørrelse 14. I «Bara en fisk» refklekterer ikke Svein bare over fisken, men også over hva det innebærer å få en sånn fisk. Det er som Colin Firth sa da han vant en Oscar for beste skuespiller i 2011: «I have a feeling my career just peaked».
December

I årets siste måned var det nok en sak fra Lars Lenth som gikk av med seieren. I spalten «På merdekanten med Lenth» fungerer Lars som Oppstrøms’ helt egne akvakultur-kommentator. Denne gangen var temaet Lerøy Seafoods siste bærekraft-tiltak. Read it and weep.
Både andre og tredjeplassen i desember gikk til saker i en ny-lansert serie. Serien heter «Liums nålöga» og handler om Andreas Liums fluer og hvordan han fisker dem. Andreplassen gikk til «Med fokus på mygg og små døgnfluer: Bruk trailing shuck i din fluebinding», og tredjeplassen gikk til «Imitationsfiske med mygglarver: Att lura de största med det allra minsta». Les dem begge, og bli en bedre fluefisker.