Er en død storørret på 11,2 kg en gladsak?

Vandrende storørret. // Foto: Børre K. Dervo

På torsdag i forrige uke ble en 11,2 kilos ørret tatt med garn nord i Randsfjorden. NINA mener storørretforvaltningen har noe å gå på, mens filmskaper Lars Nilssen er mer kategorisk.

I dag publiserer VG en sak om en storørret på 11,2 kg tatt med garn nord i Randsfjorden torsdag i forrige uke. Det tradisjonsrike garnfisket er i dag innskrenket til 10 dager i august. Fisken ble tatt rett ved utløpet til Dokka, Randsfjord-ørretens viktigeste gyteområde.

VGs dekker fisken som en glad-sak og spør om hvorvidt fisken vil fungere som et sjekketriks. Storørretens situasjon i Norge nevnes ikke med et ord.  

Økende bestander i 2 av 16 innsjøer

I en NINA-rapport fra 2018 kom det fram at storørretbestander har økt i kun to av seksten innsjøer i løpet av de siste årene. I sju av innsjøene er bestandsutviklingen stabil, noe rapporten påpeker kan bety at de fremdeles kan være negativt påvirket av de samme truslene som for 20 år siden. I de resterende sju innsjøene har bestandsutviklingen vært negativ. 

(artikeln fortsätter)

För att läsa den här artikeln måste du prenumerera på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logga in här om du redan är prenumerant.

Vår billigaste prenumeration kostar lika mycket som en kopp kaffe i månaden, och som prenumerant stödjer du även produktionen av viktig journalistik om vildlaxen.

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.

sv_SE