Er en død storørret på 11,2 kg en gladsak?

Vandrende storørret. // Foto: Børre K. Dervo

På torsdag i forrige uke ble en 11,2 kilos ørret tatt med garn nord i Randsfjorden. NINA mener storørretforvaltningen har noe å gå på, mens filmskaper Lars Nilssen er mer kategorisk.

I dag publiserer VG en sak om en storørret på 11,2 kg tatt med garn nord i Randsfjorden torsdag i forrige uke. Det tradisjonsrike garnfisket er i dag innskrenket til 10 dager i august. Fisken ble tatt rett ved utløpet til Dokka, Randsfjord-ørretens viktigeste gyteområde.

VGs dekker fisken som en glad-sak og spør om hvorvidt fisken vil fungere som et sjekketriks. Storørretens situasjon i Norge nevnes ikke med et ord.  

Økende bestander i 2 av 16 innsjøer

I en NINA-rapport fra 2018 kom det fram at storørretbestander har økt i kun to av seksten innsjøer i løpet av de siste årene. I sju av innsjøene er bestandsutviklingen stabil, noe rapporten påpeker kan bety at de fremdeles kan være negativt påvirket av de samme truslene som for 20 år siden. I de resterende sju innsjøene har bestandsutviklingen vært negativ. 

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på «Print + digital» eller «Digital».

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du viktig journalistikk om villaksen.

Gå hit for å se ulike alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.