Lys sommernatt for en evighet siden. // Foto: Joakim Andreassen

Se hva som har samlet seg rundt bålet i høstnummeret

Vi har vært forsinka før, men aldri så forsinka som nå. Høstnummeret postlegges først 22. desember, men for et nummer det har blitt. Her er en forsmak på den buketten av fluefiskestoff som runder av vår andre årgang.

Den som venter på noe godt om fluefiske venter ikke forgjeves. Det er i alle fall ideen vi klamrer oss til, i det vi får bekreftet at høstnummeret av Oppstrøms (#6) postlegges bittelillle julaften. Forklaringen er en presset arbeidshverdag. Nyttårsforsettet er nå å holde oss til publiseringsplanen i 2022, og nyttårsforsetter skal man jo ikke kimse av. Kremt.

Det sagt, vi tror nummeret som nå kommer, er et av våre aller beste. Som fluefiskemagasin har Oppstrøms #6 blitt en variert bukett av fluefiskestoff. Sterke bidragsytere har levert et stort spenn av saker som vil kunne tilfredsstille både tørrfluepuristen, jazz- og villfiskentusiasten, laksefiskeren, nymfefiskeren, bokormen, ønologen og den anglofile. Her er en forsmak.

Lium om speilvendt fiske.

Oppstrøms’ egen ørrethvisker Andreas Lium har kommet dit han er, ved hjelp av et kjølig intellekt og en analytisk tilnærming. Han tilnærmer seg fluefiske som molekylærgastronomer tilnærmer seg matlaging. Den siste tiden har han brukt på å finslipe en underlig fisketeknikk som kan gi veldig stor og veldig vanskelig ørret. Over ti sider av høstnummeret er viet galskapen.

Ørretens aktsomhet er primært rettet oppover, så hva om bevegelsene i fluelina og fortommen skjer under den? Uten å umiddelbart forstå det, sto jeg nå på kanten av kaninhullet.

Oppstrøms #6 høstnummeret fluefiske
Lium på vei ned i kaninhullet. // Foto: Joakim Andreassen

Ikke abonnent? Bli det her og få en god dose fluefiske i Oppstrøms #6.


Engelske hemmeligheter

De engelske kalkelvene der fluefiske etter ørret oppstod, er stort sett forvandlet til kunstige paradiser med settefisk og skyhøye inngangspriser. Det finnes imidlertid andre, mindre kjente kalkelver der det fremdeles svømmer vill ørret og fiskekortene ikke koster en høyrearm. Morten Harangen har lett og skriver om det han har funnet i høstnummeret.

Piddle bukter seg rolig over frodige enger og tett skog i grevskapet Dorset. Vegetasjonen langs breddene holdes ikke nede, slik den ofte gjør i Itchen, Test og Avon. Tvert imot, langs Piddle må fluefiskerne tråkke gjennom busker, kratt, gress og brennesle, for å komme i posisjon. Optimalt, naturligvis, for insektene og dermed for elvas bestand av vill ørret. 

Dorset trout. // Foto: Terje Harangen

Ikke abonnent? Bli det her og få en god dose fluefiske i Oppstrøms #6.


Grumstads tørrfluetrøbbel

Tørrfluefiske er som betong. Hardt. I alle fall for Ole Jørgen Grumstad som nylig fikk nederlag etter nederlag trøkka i trynet. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Grumstad trykket smerten så hardt ned i mellomgulvet at det som kom opp igjen, var en essayistisk diamant. En verdig oppfølger til hans debut om fluefiske med stripende vårfluer i Oppstrøms #3.

Mark Twain skal ha sagt at golf er den perfekte måten å ødelegge en god spasertur på. Tørrfluefiske er for meg den perfekte måten å ødelegge fritid på. 

En slagen mann. // Foto: Daniel Jacobsen

Ikke abonnent? Bli det her og få en god dose fluefiske i høstnummeret(#6) av Oppstrøms.


Hvem er egentlig Fredrik Fugelli?

Det korte svaret er at han er mannen på høstnummerets cover. Det lange svaret kan du lese i spalten «Folk», der gründeren vår snuser rundt i Fugellis liv, virke, fiske og fortid.

Det var i det hele tatt ganske strengt; moshpits og moro, det hørte til death metal og hardcore. Og den slags var … gement. På konsert – om man i det hele tatt fant på å menge seg med andre på det viset – gjaldt det å stå bakerst i lokalet med armene i kors, mimikkløs og ubevegelig. Avstand til alt og alle, det var sentralt. 

Oppstrøms #6 fluefiske
En mann på en jærstrand. // Foto: Joakim Andreassen

Ikke abonnent? Bli det her og få en god dose fluefiske i høstnummeret(#6) av Oppstrøms.


Imitasjonsfiske etter hvafforno?

Laksen spiser som kjent ikke i elva. Det stopper ikke huskunstneren vår som forteller om sitt siste prosjekt i høstnummeret: Imitasjonsfiske etter laks. Ja, du hørte riktig. Noen stikkord er Gonatus fabricii, Themisto libellula og Arcotozensus risso. Og flash. Masse flash.

Elvene som møter laksen i juni, er gjerne store og kalde. Fisken har ennå ikke hatt mange dager i ferskvann og har fremdeles rovdyrinstinkter. Det er nå imitasjonsfisket kan fungere. Hva skjer dersom en flue påfallende lik en tobis kommer susende forbi snuta på en nygått laks?

Oppstrøms #6 høstnummeret fluefiske
Tiarmet blekksprut. // Foto: Jørgen Platou Willumsen

Ikke abonnent? Bli det her og få en god dose fluefiske i høstnummeret(#6) av Oppstrøms.

Dansk roadtrip nord i Norge

Vår danske medarbeider Johan Bjerg (kjent fra Fin Followers) har vært på biltur i Nord-Norge. Han kom tilbake og viste oss et knippe bilder så fine at det var som å se landsdelen for aller første gang. Dansker, ass. De har peiling på estetikk. I høstnummeret presenteres bildene i et fotoessay som kommer til å få deg til å avlyse sommerens Kreta-tur.

[…] Norge havde mærkeligt nok ikke været destinationen. Det ændrede sig, da jeg i 2018 mødte min kæreste. Som er norsk. Straks blev jeg hevet med til familiehytten på fjeldet og efterfølgende roadtrip i Norge. Her gik det op for mig, at meget af det, jeg drømmer om, faktisk ligger lige ved siden af, i vores kære naboland. 

Oppstrøms #6 høstnummeret fluefiske
Dansker er ikke like gode på telt som nordmenn, men er bedre på å nyte livet. Foto: Johan Bjerg

I tillegg til sakene over finner du også sosialantropolig og sjørøyeentusiast Bror Olsen som skriver en underlig sak om en høyst uvanlig fiskeguide, andre del i Lars Nilssens trippel om utsetting av stor ørret, «På vei til elva» med selveste Håvard Stubø, en omtale av den nye oppdretts-boka til Simen Sætre og Kjetil Østli + mye mer.

Ble du sugen på å motta dette deilige nummeret i postkassa? Alt ordner seg når du tegner abonnement («Print» eller «Print + digital») her.