papirmagasin Oppstrøms forsiden
Fredrik Fugelli på Varhaug Gamle Kirkegård. // Foto: Joakim Andreassen

Historien bak forsiden: Oppstrøms #6

Her kan du både lese hva vi tenker om valg av bilde, og om hvem som figurerer foran kamera.

På forsiden av den forsinkede høstutgaven (#6) av Oppstrøms sitt papirmagasin har vi valgt å putte et bilde kreditert et redaksjonsmedlem. Ikke for å spare penger, men fordi vi på et litt bestialsk vis synes det passet. Og da snakker vi ikke om mannen (eller hunden) som er avbildet, men til situasjonen som har preget denne høsten.

Etter at villaksen ble rødlistet, er kanskje ikke en plassering av fluefiskeelementer på en kirkegård i havgapet helt skivebom.

En folkets mann, med en mørk fortid

Fyren på forsiden heter Fredrik Fugelli. Han er en av de som både direkte og indirekte jobber for bevaring av anadrom fisk, da gjennom sitt daglige virke.

Men Fugelli representerer ikke bare gode forvaltningstanker. Han er også en inspirator for neste generasjon, og mer om både det og den noe utradisjonelle (og ganske mørke) fortiden hans kan du lese mer om i den utgaven som straks kommer ut av trykkepressa.

Liker du forsiden på papirmagasinet og har lyst til å lese om Fugelli i Oppstrøms #6? Hvis du ikke allerede er abonnent kan du bli det her. Du får da tilsendt høstutgaven straks. Eller du kan kjøpe et gavekort til en heldig venn.

(saken fortsetter med våre egne tanker om valg av forsiden bildet)

Tanker om coverbildet på årets siste papirmagasin:

Jørgen Platou Willumsen

«Da Frederik Fugelli stod med hunden sin og speidet utover Atlanteren, var det neppe forsiden på Oppstrøms sitt papirmagasin som var i tankene til verken modell eller fotograf.

Bare noen dager etter at laksen offisielt ble rødlistet, dukket dette bildet opp i fotomappen til fotoredaktøren vår. Som kunstner er jeg vant med at folk finner detaljer i maleriene mine jeg ikke engang selv har tenkt på, men som gir en større dimensjon til arbeidet. Akkurat sånn føler jeg det med dette motivet og det er liten tvil om at dette er symboltungt.

Til tross for sin renhet og fine komposisjon, vekker det likevel sterke følelser i meg. Vi er inne i en avgjørende tid, der fremtiden til våre anadrome arter ligger i hendene til veike politikere. Hva kan vel være mer aktuelt på coveret enn konturen av en fluefisker, ved havet med store kontrastfylte gravstøtter i forgrunnnen?»

– Jørgen Platou Willumsen, AD


Jostein Henriksen

«Høstens er coverbilde er symboltungt. Med gravstøtter, kirke, kulehull og havet. Det er et sånn bilde som nesten kunne ha funka på en Johnny Cash-plate eller noe. Men det er heldigvis tatt av vår egen gründer og fotoredaktør, Joakim. Og Jokke er en gammal pressemann som er mer dokumentarist en ekspressiv kunstner.

Jeg synes det redder bildet, for det er ett av dem som lett kunne ha sklidd over i klisjeene. Hva handler det om? Jeg veit ikke. Noe litt foruroligende er det jo over det, og det skulle jo bare mangle med omikron, rødlisting, vinterregn og alle de andre tingene som har preget de siste månedene. Men kanskje det bare er et bilde av et vakkert sted på Jæren der en fyr er på fisketur med bikkja si. Jeg liker å tenke det.»

– Jostein Henriksen, redaktør


Joakim Andreassen

«Som fotograf har jeg alltid irritert meg over fotoredaktører som jevnlig putter egne bilder på forsiden av magasinene de jobber med. Dette har alltid fremstått som en aldri så liten langefinger til alle frilanserne som jobber hardt for å få nettopp den eksponeringen. For en ung fotograf i startgropa, kan publisering i form av cover være startskuddet for en intensivering av oppdragsmengde. Og dermed være gull verdt.

Dette er også mye av grunnen til at vi har valgt å avstå fra å putte våre egne bilder på de første fem utgavene av Oppstrøms. Men når både Jørgen og Jostein var samstemte om at dette bildet var en god kandidat på flere måter, måtte jeg til slutt fire på egne prinsipper.

I det minste er det ikke et klisjéfyllt motiv. Og når symbolikken i tillegg er overførbar til situasjonen som våre anadrome arter befinner seg i, er det kanskje på sin plass å gjøre et unntak.

Så da går det i hvert fall minst to årganger med papirmagasin i regi av Oppstrøms før vi velger et nytt bilde fra undertegnede til bruk på forsiden.»

– Joakim Andreassen, fotoredaktør


Tegn ditt abonnement på Oppstrøms eller kjøp gavekort nå: