Illustrasjon: Jørgen Platou Willumsen

Moby Dick

Noen fisker vokser i fantasien og blir til hvite hvaler. En kemboørret i Gudbrandsdalen vekket min indre Ahab, og dro ham ned i fluefiskets mørke dyp.

Tekst: Jørgen Lauré // @klekker

Jeg kunne begynt med å skrive «Kall meg Fishmael». En tabloid, ordspilldrevet versjon av en av litteraturhistoriens mest ikoniske åpningslinjer. Men det blir feil. For dette er min historie. Og av alle karakterene i Herman Melvilles ankerstein av en hvalfangstroman, er det ikke jeg-fortelleren Ishmael jeg kjenner meg igjen i. Så det må bli Ahab på meg. Legenden og lederen på skuta Pequod, drevet av hevnlyst mot sin store nemesis: den hvite spermhvalen Moby Dick.

Det er mye man kan angre på. For eksempel at man ikke brukte tjueåra på å fiske knallhardt med tørrflue. Det ble trettiåra for meg. Sånn er det. Når blåbærlyngen vibrerer i den lette fjellvinden utenfor teltåpningen, har det ikke lenger noe å si om du er tolv, tjueto eller trettito. Når en purke av en ørret vaker tungt under den overhengende fjellrabben du har st...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.