Martin Schwarz Berg gjør danske ting med fluestangen. // Foto: Johan Bjerg

Historien bak forsiden: Oppstrøms #7

Det er nytt år, nytt nummer, og nytt forsidebilde. Her kan du lese deg opp om hva vi har tenkt om valg av bilde på den første utgaven i vår tredje årgang.

Forsiden av vårutgaven (#7) på Oppstrøms sitt papirmagasin prydes denne gang av et bilde fra en av våre faste bidragsytere.

Den unge, blide og meget lovende fotografen heter Johan Bjerg. Han er dansk og for tiden bosatt i Tromsø der han etter endt mastergrad (i noe vi knapt kan uttale) nå akkurat har begynt å jobbe som molekylærbiolog på UiT, og ser veldig voksen og profesjonell ut på LinkedIn.

Havørredfiske er skide godt, nesten lige godt som en bajer

Bjerg er en del av det danske fiske-crewet, Fin Followers. En gjeng trivelige gutter med mark i ræva, som vet å verdsette en god fest, store sjøørreter, og lange gåturer iført vadere i Nord-Sverige.

Martin Schwarz Berg, som er en del av nevnte crew, pryder forsiden. I det som er veldig kjente omgivelser for de fleste danske fluefiskere som for det meste holder til i saltvann.

Kan det bli mer havørred-dansk enn dette?

Liker du forsiden på papirmagasinet og har lyst til å se mer av Oppstrøms #7? Hvis du ikke allerede er abonnent kan du bli det her. Du får da tilsendt vårutgaven straks. Eller du kan kjøpe et gavekort til en heldig venn.

(Saken fortsetter med våre egne tanker om valg av forsiden under bildet)

Forsiden på Oppstrøms #7 papirmagasin

Tanker om coverbildet på årets første papirmagasin:

Jørgen Platou Willumsen

Min mentor, fiskekompis og onkel har lært meg noe viktig (som jeg ikke alltid er like flink til å overholde), gled deg over tiden før alt begynner. I det kalenderen bikker 1. juni, er sesongen i gang, og før du har snudd deg er den over. Men i april og mai ligger alt foran oss. Spenningen og forventingen.

Samtidig er våren en nydelig tid til å komme seg ut langs fjorden, og hva passer vel da bedre enn et sjøørret-bilde på forsiden. Det minner med på at et er på tide å få dette magasinet ut til leserne våre, børste støv av vadere og rekeimitasjoner, og nyte sola som vitner om at den fine tiden er rett rundt hjørnet.»

– Jørgen Platou Willumsen, AD


Jostein Henriksen

«Før jeg begynner, er det verdt å nevne at mine tanker om forsidene våre antakeligvis har begrenset interesse. Jeg er en slags visuell analfabet, og dette blir litt som å høre om hva en baker synes om kald fusjon eller renessansearkitektur.

Det sagt: Jeg har aldri fått helt dreisen på sjøørret-fiske. Jeg er alltid usikker på hvordan jeg trekker inn fluene og får såpass lite fisk at jeg synes det blir veldig tilfeldig. Når jeg allikevel befinner meg ved fjorden ganske ofte, spesielt på våren, er det fordi jeg liker saltvann. Det minner meg om oppdagelsesreisende, sjørøvere og eventyr på de syv hav.

Og se på det bildet her! Det ser ut jo som Leiv Eriksson når han oppdager Amerika eller noe. Få ting er finere enn å kjenne kraften i havet mot vaderne dine. Selv om man er usikker på hvordan man skal trekke inn kobberbassen akkurat den dagen.»

– Jostein Henriksen, redaktør


Joakim Andreassen

«Sjøørretfiske i Danmark er en sær greie preget av vind og bølger og ufattelig høy kast per fisk-ratio. Jeg har prøvd det to ganger på Møn, og på et vis falt det i smak. Hvorvidt det var den gode maten, den konstante promillen, alle de hyggelige menneskene og det faktum at jeg er litt dansk i hjertet mitt som egentlig er grunnen til akkurat det, kan tenkes. For fisk fikk jeg i hvert fall ikke.

Dette bildet oppsummerer på mange måter det man nærmest er garantert å oppleve hvis man legger turen til Danmark. I tillegg har det noe ved seg som appellerer til layers-mannen i meg. Det skjer ting, og komposisjonen er litt sånn deilig-rotete.

Det føles ellers godt å gi forsiden til Bjerg. Ikke bare er han en mye flinkere fotograf enn han selv tror. Han er også ydmyk og lærevillig. I tillegg vet vi at han sparer til et nytt teleobjektiv, og det virker veldig riktig å kunne bidra med noen slanter i kassa til nettopp det.»

– Joakim Andreassen, fotoredaktør


Tegn ditt abonnement på Oppstrøms eller kjøp gavekort nå: