Betraktninger fra et kjøkkenvindu

Vårtegn. // Foto: Joakim Andreassen

Verden hadde bråbremset. Alle aktiviteter skjedde i tilknytning til hjemmet. Man skulle nesten tro vi forberedte oss på dvale. Utenfor hjemmekontorene våre skjedde det motsatte. Verden åpnet seg opp, spilte av urgamle narrativer som handler om oppvåkning og aktivitet.

Det begynner alltid i april. Sjuende dag av måneden stikker årets første blåveis hodet fram under overvintret, råtten vegetasjon. Tjueandre april er dagen for vårens hoggormsafari. På samme plass som alltid. Dovent slikker de sol i en solvendt grøft, og jeg blir glad av å se så mange. Jeg inntar bakkeperspektiv. Like ved flikker tunger luft og lukt, og evig stirrende øyne betrakter meg.

Noen individer er nesten ensfarget sorte, andre har det arketypiske sikksakkmønsteret, det som roper hoggorm. Enkelte har tatt turen opp i lavt granbar, men de fleste tegner S'er og konsentriske ringer i gammelt gress. Ingen krysser de siste snøflekkene dette året.

Tjueniende april sitter årets første døgnflue på kjøkkenvinduet. Ti på åtte på morgenen, midt...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.