Hovedbibliotekar med redtailed catfish i Myanmar

Hva betyr fluefiske?

Montana State University har begynt å samle inn historier fra sportsfiskeprofiler over hele verden for å svare på et stort spørsmål: Hva betyr fluefiske? Nå er de i Norge for å intervjue norske fiskere.

Da jeg møter hovedbibliotekaren ved Trout and Salmonid-samlinga til Montana State University, James Thull, sitter han i lobbyen på P Hotel i Oslo sentrum. Han er en atletisk mann med langt bukkeskjegg, en New Zealand-lue trukket godt nedover hodet, og små runde bibliotekarbriller.

Thull er trolig den bibliotekaren i verden som logger flest flymil. Han har vært på Cuba og New Zealand, i Uganda, Etiopia, Australia, Kambodsja og Laos. For å nevne noen. Thull samler på fiskehistorier.

Bud Lilly og den gamle mannen


The Trout and Salmonid Collection

Samling ved Montana State Universitys bibliotek. Den inneholder en enorm samling av bøker, papirer, brev, film og bilder knyttet til sportsfiske, spesielt etter salmonider. Hvert år arrangerer biblioteket en forelesning kalt The Trout and Salmonid Lecture der kjente sportsfiskeprofiler snakker om ulike aspeter ved sporten.

Prosjektet kom i kjølvannet av at Thull snakket med den amerikanske fluefiskelegenden og fang-og-slipp-pioneren, Bud Lilly. Lilly fortalte en historie om da han guidet en gammel mann på en elv i Montana i sin ungdom. Mannen så dårlig, og Lilly måtte fortelle ham hvor han skulle kaste. Omsider kroket de en brunørret, og da fisken var sluppet løs igjen, begynte mannen å rigge ned stanga si. Lilly protesterte og fortalte at masse fisk fremdeles var oppe, men mannen bare ristet på hodet og sa:

– Nei. Det var den siste fisken min.

De pakket sammen, dro hjem og mannen var død noen måneder senere.

Det var noe ved historien som festet seg hos Thull. Hva var det som hadde vært så viktig med den fisken? Hva kan en enkelt fisk bety? Hvilken rolle spiller fluefiske i livene våre? Spørsmålene fortsatte å gnage på Thull, og etterhvert fikk han en idé.

Han bestemte seg for å filme intervjuer med fiskeprofiler: Fiskere, guider, fluebindere, stangbyggere, politikere, forfattere, kunstnere, alle som på en eller annen måte hadde et nært forhold til fiske. Han skulle snakke med dem om løst og fast rundt sporten, fra alle ulike vinkler, og se om samtalene til sammen kunne gi et slags svar på det sentrale spørsmålet: Hva betyr egentlig fluefiske?

The Angling Oral History Project

Thull skaffet finansiering fra universitetet og private donorer, og til i 2014 ble The Angling Oral History Project født. Han begynte hjemme i USA med folk som John Gierach, Ed Engle, Doug Swisher, Joan Wulff, Letfy Kreh, Ted Leeson og Tom McGuane, for å nevne noen. Etter hvert utvidet han og reiste utenlands. I dag har han vært på alle verdens kontinenter og gjort over tre hundre intervjuer. Nå har turen kommet til Norge.

Hovedbibliotekar med nilabbor i Uganda. // Foto: Privat

– Har du hatt det bra i Norge?.

– Jeg var på viking-cruise i går. Og på mønsj-museet. Is that how you say it? Munch?

– Nei, det uttales munk.

– OK. Det var utrolig fint. Jeg så Madonna og Skrik. Og så var jeg på vikingskipmuseet. Jeg liker vikinger. Har lest mye om dem og likte jo serien Vikings, selv om den var litt over the top. I dag har jeg snakket med Pål, noe som var veldig bra. Han fortalte blant annet en utrolig historie om en tarpon utenfor Florida Keys.

Pål Krogvold og Øystein Aas

Thull har nettopp intervjuet norsk tørrfluefiskes grand old man, Pål Krogvold.

– Oi, kan du si noe mer?

– Nei, du får se intervjuet når det er publisert.

– Har du flere planer mens du er her?

– Ja, nå skal jeg jo møte Øystein om en time. Han ville møte meg på Nordisk fiskeutstyr. Do you know how I get to Lysaker? Det skal visstnok ligge utpå en brygge.

Øystein Aas er lakse-nestor, professor på NINA og Thulls neste intervjuobjekt.

– Så reiser jeg i morgen tidlig. Men jeg håper å komme tilbake. Jeg skal til både Sverige og Finland på et eller annet tidspunkt.

Funnene

– Får du svar på spørsmålene dine?

– Jeg får svar på mye. Intervjuene er jo strukturerte som veldig løse samtaler. Jeg prøver å stille de samme grunnleggende spørsmålene til alle. Hvorfor begynte du å fiske? Hvordan har fluefiske forandret seg? Hvordan ser du for deg framtiden til sporten? I tillegg stiller jeg gjerne noen som handler om den enkeltes ekspertise. Men jeg lar intervjuobjektene i stor grad styre samtalene selv. De er utvungne.

– Hva svarer folk?

MSU Library i Bozeman, Montana. // Foto: Montana State University

– Det er fascinerende hvor mye som går igjen. Folk er ofte opptatt av de samme tingene. Mange er bekymret for klimaendringer. Særlig i fiskerier som er avhengige av kaldt vann. Og på samtlige kontinenter har folk vært opptatt av avrenning fra landbruket. Eutrofiering. Fra tørrfluefiskere i Montana til selvbergingsfiskere i Afrika.

Thull tenker seg om.

– Det er også påfallende hvor ofte en fiskeinteresse henger sammen med en far eller bestefar. Det ser ut til å være en geskjeft som på en eller annen måte går i arv. Det var sånn jeg også begynte. Og så beskriver mange følelsen av å være i kontakt med noe levende gjennom et snøre. Følelsen av å ha noe på kroken.

– Hvordan er det tenkt at intervjuene skal brukes?

– Til sammen utgjør de er jo et helt unikt innblikk i sportsfiske. Vi er i gang med å transkribere alle sammen, og de kommer til å danne et helt unikt grunnlag for framtidige forskere. Du får en innsikt i ideer, holdninger, historier og måter å se verden på.

Fritt tilgjengelig

– Hvor kan man se dem?

– Alle ligger åpent tilgjengelig på Montana State University sine hjemmesider. Det er også noe som gjør det unikt. Alle har fri tilgang.

– Ganske god idé du hadde. Få et universitet til å betale for reiser til verdens fiskedestinasjoner.

– Ja, ikke sant? Problemet er at jeg ikke alltid har råd til å fiske. Guider er ofte dyre. Men jeg har hatt noen ganske kule opplevelser.

– OK, takk for at du tok deg tid til en prat. Jeg tror vi har det vi trenger.

– No, thank you! Forresten, jeg kunne ikke få intervjue deg også?

***

Du kan lese mer om the Angling Oral History Project, og se samtlige intervjuer Thull har foretatt her. Vi anbefaler intervjuene med John Gierach, Nick Lyons, Ted Leeson, Doug Swisher og Ed Engle. Stay tuned for intervjuer med Krogvold, Aas og en ubekvem Oppstrøms-redaktør.