Her håves en stor ørret på et roligflytende brekk. Strømmen er jevn og det kan stå fisk nesten hele veien.

Å lese en ørretelv

For nymfe- og streamerfiskeren er det viktig å kunne lese elv for å tilbringe tid der det faktisk står fisk. Tørrfluefiskeren må også være på rett sted, særlig når man må konsentrere seg for å se vak.

Tekst og foto: Pål Krogvold

Tom Rosenbauer (som du blant annet kan lese om her) har skrevet en god bok om temaet; «Reading Trout Streams» («Å lese en ørretelv», Landbruksforlaget). Boka er på ca 130 sider. Det sier seg derfor selv at en artikkel som dette ikke gir deg hele bildet. Skal du bli god til å lese elv må du tilbringe mye tid i nærheten av dem, men man kan lese seg til det mest fundamentale.

Jeg skal forsøke å gi deg en innføring. 

Et stilleflytende parti. Her er det ikke lett å vite hvor fisken står om det ikke vaker.

Grov-lesing

Det første jeg gjør er «grov-lesing». Det går ut på å velge de rette delene av elva. Mange faktorer spiller inn, men jeg leter hovedsakelig etter strekk med stor variasjon, gjerne der elva deles opp av øyer, eller hurtige partier avløses av rolige - eller omvendt. Svinger er også bra. Tiden på året kan også være avgjørende. Når gytetiden nærmer seg, vil det for eksempel være viktig å velge områder med mye gytebunn.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian