Villaksdebatt fra Figgjo

Laksefiske med utsikt til England. Figgjo der den renner ut i havet ved Sele. // Foto: Hans Kristian Krogh Hanssen

På tirsdag debatterer politikere villaks utenfor Laksehytta på Sele ved utløpet av Figgjo. Før debatten får du høre både om Figgjo og om statusen til villaksen i Norge. Oppstrøms strømmer hele greia.

Er det mulig å både ha en sunn villaksstamme og vekst i oppdrettsnæringen? Hvilke krav bør stilles? Kan man styre oppdretten i kommunen, eller er det Stortinget som må legge føringer? Kan trafikklyssystemet utbedres og hvordan skal i så fall det skje? Og hvordan skal vi hjelpe villaksen med å møte klimaendringer?

Dette er bare noen av spørsmålene du muligens får svar på under tirsdagens debatt ved utløpet av Figgjo. Debatten arrangeres av Norske Lakseelver og begynner klokka 11:30.

Representanter fra Venstre, Senterpartiet, SV, Høyre, Arbeiderpartiet, Rødt og MDG skal diskutere villaksens framtid i en samtale som blir styrt av journalist Kjersti Sandvik fra Fiskeribladet. Debatten vil innledes av et foredrag om forvaltningen i Figgjo, samt en statusrapport for norsk villaks fra lakseforsker Helge Skoglund fra NORCE og Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

Tirsdagens debattanter

Erik Nyman-ApelsetVKommunestyrerepresentant Strand
Knut Åge GjersdalSPLokalpolitiker
Ingrid FiskaaSVStortingsrepresentant
Irene Heng LauvsnesHøyreOrdfører Strand
Christian HettyApFylkesleder AUF
Naomi WesselRødtRødts tredjekandidat til stortingsvalge
Håkon FossmarkMDGKommunestyrerepresentant Stavanger
May Helen Hetland ErvikFrPFrPs tredjekandidat til stortingsvalget

Etter debatten blir det mulighet til å ta en tur langs elva sammen med Steinar Egeland fra forvaltningslaget. Det er meldt fint, lettskyet vær.

De som sitter fast på kontoret og ikke har mulighet til å stille ved Figgjo, kan snike seg ut på do i lunsjen og se debatten på mobilen. Oppstrøms er til stede og strømmer hele greia (se nederst i saken).

Program

11:30 – Velkommen ved Pål Mugaas fra Norske Lakseelver

11:35 – En kort presentasjon av lakseelva Figgjo ved Steinar Egeland fra forvaltningslaget

11:45 – Lakseforsker Helge Skoglund fra NORCE, medlem av Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, gir en oppdatert status på villaksens situasjon i Norge og Rogaland

12:05 – 13:30 Debatt styrt av journalist Kjersti Sandvik fra Fiskeribladet.

Live feed:

***

Denne saken er en del av høstens nettsatsing. Grundig journalistikk om villaksen er viktigere enn noen sinne. Vil du støtte arbeidet vårt, kan du tegne abonnement her.