Vi trenger din hjelp til å bygge Skandinavias nye fluefiskemagasin

F.v: Joakim, Jostein, Svein, Jørgen, og Andreas. // Illustrasjon: Jørgen Platou Willumsen

Oppstrøms er et idealistisk prosjekt. Nettstedet oppstod i ruinene av det som var Vak og har blitt drevet av en gruppe kompiser siden. I dag består redaksjonen av tre stykker som tar seg av den daglige driften: Jostein som er frilansskribent, Joakim som er student og frilansfotograf, og Jørgen som er kunstner. I tillegg har vi to faste medarbeidere: Andreas som er frilansbiolog, og Svein som er guide og bransjemann.

Fluefiske er noe mer enn en hobby. Vi fisker gjerne på steder som etterlater dype inntrykk, og ut i fra stedene vokser det metoder, filosofier, personligheter, fortellinger og myter som gjør fluefiske til noe helt annet og mye større enn golf, sykling eller fotball. Fluefiske er en egen liten verden, og noen ganger til og med en måte å se resten av verden på.

Det mangler ikke magasiner som dekker fluefiske som en fritidsaktivitet. Magasiner som gir ti tips til sjøørret på høsten, de fem beste fluene til Hardangervidda eller ruller terningkast på årets ni-fots femmere. Og det er bra. Allikevel mangler det et magasin som omhandler alt det andre. Som tar (sub)kulturen på alvor og som prøver å sirkle inn de tingene som gjør at et fiske med lina som kastevekt kan spise seg inn i livet ditt på en måte få andre ting kan gjøre.

Det er det tomrommet Oppstrøms på papir skal prøve å fylle.

Ikke bare hva, men hvordan

Vi ønsker å bygge et redaksjonelt miljø. Et sted der fluefiskere kan levere bilder og tekst og få redaksjonell veiledning før publisering. Så langt har vi vært velsignet med bidragsytere som jobber på dugnad, men fra og fra #2 er ambisjonen å kunne honorere de som jobber for oss. I tillegg ønsker vi å betale for rettigheter til å publisere internasjonale skribenter og fotografer.

I og med at alle i redaksjonen har et hjerte for natur, ønsker vi også å gjøre det på en noenlunde bærekraftig måte. Det innebærer å bruke norske (ikke baltiske) trykkerier, og det innebærer å ikke velge den billigste plastemballasjen eller selge kinesisk-produserte varer som shippes over verdenshav på seig bunkersolje.

Store nok, men ikke større

Så langt har salg av capser, kaffe og andre småting dekket utgiftene våre, fordi utgiftene har vært små. Det kommer til å endre seg. Økte kostnader skal imidlertid dekkes gjennom salg av magasinet og ikke gjennom nettbutikken. Vi har ikke noe ønske om å ta opp konkurransen med hverken Skitt Fiske eller eBay. Nettbutikken kommer derfor til å fortsette omtrent som før og forhåpentligvis generere litt inntekter, med et lite utvalg håndplukkede produkter vi selv liker.

Oppstrøms HQ avdeling Hvalstad. Redaksjon og nettbutikklager på samme sted, med andre ord.

På sikt håper vi på å bygge en leserskare som gir økonomisk stablitet. En som er stor nok til å lønne bidragsytere og gi ut et høykvalitetsmagasin på en ansvarlig måte. Samtidig har ingen av oss noe ønske om at Oppstrøms først og fremst skal bli en business. Vi skal vokse til vi er store nok, men ikke større. Litt fordi samtlige redaksjonsmedlemmer suger som businessmenn, men mest fordi det vi brenner for, er produksjon av innhold: Tekst, foto og illustrasjoner. Og fluefiske.

Vi trenger abonnenter

For å få det til, trenger vi din hjelp. Så langt har abonnementsalget gått over enhver forventning, men lesertallene på nett tyder på at potensialet er mye større. Og flere abonnenter vil gi oss den forutsigbarheten og langsiktigheten vi ønsker oss.

Har du lyst og mulighet til å abonnere, kan du trykke på linken i toppen av saken eller her. Et abonnement koster 399,-, altså mindre enn et halvt fluesnøre.

Gjør du det, støtter du det som skal være et inkluderende kulturbyggingsprosjekt for skandinaviske fluefiskere. Vi lover å sende deg et kompromissløst magasin i april, som forteller historier om fluefiske ingen andre i Skandinavia gjør.

– Jostein, Joakim, Jørgen, Andreas og Svein