Tørker støv av fluestanga i ny sesong fylt til randen av ektefølt friluftsliv

2 x Somby har igjen lagt ruta til Øvre Anarjohka nasjonalpark, men gjør noen endringer på både fremkomstmiddel og fisketilnærming i 10 helt nye episoder.

I fjor la vi vår elsk på den sjarmerende duoen fra Porsanger, som med sin noe hofteskuddbaserte tilnærming til kanomanøvrering fanget publikum på tvers av både fylkesgrenser og manglende fiskerelatert redskapsnøytralitet.

Inngangsporten. // Foto: High North Extreme Expeditions

Nå er de tilbake på det digitale lerretet med det som er en hel sesong fullproppet med nye friluftslivstrabaser. Denne gang fra deler av nasjonalparken der det godt skal gjøres å finne andre folk. Eller spor av folk for den saks skyld.

Med kneskade i helt nye områder

Som vanlig er gutta meget tungt lastet, med sekker i overkant av 45 kilo når de starter på turen.

– Sekken ble raskt slanket til 39 kilo etter en kneskade tidlig på turen, sier Heaika Somby til Oppstrøms.

Han legger til at de fikk utforsket flere nye spennende deler av nasjonalparken, og samtidig mimret om turen i 2014 der de dro forbi samme område.

Heaika Somby (t.v) og Eirik Somby Iversen, slik de liker det aller best. // Foto: High North Extreme Expeditions

– Turen i år var cirka 10 mil som kråka flyr. Der rundt 4 mil ble gjennomført med packraft, forteller Heaika.

Nøktern flueboks og spesielle opplevelser helt fra start

Selv om Erik ser ut til å fremdeles sverge til opp-ned-sveiving med haspel, så har Heaika dratt med den gamle sekserstanga.

– Jeg har i anledning årets tur blåst støv av gamle fluer. For min del var det 20 år siden stanga bøyde seg til hugget fra storfisk, men i denne sesongen satset vi tungt på å finne noen beist i Anarjohka, sier Heaika.

Heaika forteller at det var høyst uvanlig å ha så masse godt vær, tid til bålkos, og muligheten til å ta utstikkere til uberørte vann, samt kulturminner.

Du kan ta gutta ut av Granca, men du kan ikke ta Granca ut av gutta. // Foto: High North Extreme Expeditions

– Det manglet heller ikke på spektakulære naturopplevelser. Gumpegorzi, Deatnubokkværri (512moh), Ravduvuopmi, og kjempeberget ved Anarjohka, for å nevne noen.

Egenprodusert joik som prikk over i’en

I årets produksjon hadde gutta i tillegg mer fokus på å fange bilder av den vakre naturen i parken.

– Kvalitet stod i fokus, og vi gikk til innkjøp av nytt utstyr i forkant. Alle bildene i årets sesong er skutt i 4K med drone, håndholdt kamera og GoPro. Deretter klippet vi alt sammen med nøye utvalgt musikk som vi håper matcher bra, sier Heaika.

«The Somby’s» håper at både uerfarne naturentusiaster og viddespesialister kan få med seg noen nyttige turtips underveis på reisen gjennom nasjonalparken.

4 mil av turen ble unnagjort i disse farkostene. // Foto: High North Extreme Expeditions

– Med lyd- og bildeuttrykket går vi våre egne veier med ønske om å skape noe helt nytt. Vi er oss selv 100% på godt og vondt, og koser oss på tur. Som tidligere har vi filmet og klippet alt selv, og det er kun musikken vi ikke lager selv. Foruten en egenkomponert joik i episode 4. Bannskapen har kanskje blitt noe bedre fra tidligere produksjoner, men ikke mye, flirer Heaika.

Han legger til at målet alltid vil være å formidle urørte områder og ren turglede som kan vekke interessen for naturen.

– Vi håper dette kan gi økt bevissthet rundt hvor viktig det er å ta vare på naturen her til lands og globalt. Vi er tross alt i samme båt, og har kun en jord, påpeker gutta.

Alle episodene kan bivånes under, og Heaika og Erik anbefaler folk å se hele serien kronologisk fra start til slutt – for «større følelse av å være tredje mann/kvinne på laget».

nb_NO