Søringer på ørretjakt i nord

Grov fisk fra hemmeligstrekket i Nydelijohka? // Foto: EtterØrret
Grov fisk fra hemmeligstrekket i Nydelijohka? // Foto: EtterØrret

Sommerlig ørretjakt i nydelige elver legger ofte grunnlag for trivelig underholdning. Denne gjengen serverer akkurat det når vi trenger det som mest. I går var det duket for premiere.

EtterØrret er navnet, og selv karakteriserer de seg som «glade amatører på det meste». Men det stoppet dem ikke fra å lage fluefiskeunderholdning.

– Ingen av medlemmene har et eneste studiepoeng i film eller tv, og det merker man nok spesielt godt på lyden. Det får vi bare beklage på forhånd, sier Erlend Helmersen til Oppstrøms.

Gjengen består av en trio med gode kompiser: Erlend Helmersen (31), Alexander Waksvik (32) og Fredrik Kràlik Larsen (29) fra Drammen.

– Med meg i eksil i Trondheim har det vært et naturlig utgangspunkt for en årlig tur rundt i Norden. Gutta er barndomsvenner som har holdt det gående under “EtterØrret”-fanen siden 2011. Navnet sier seg delvis selv, og stammer fra boka med samme navn, ført i pennen av Knut Rom i 1986, forteller Helmersen.

Prosjektnavn fra egen fantasielv

Inspirasjonen til et miniserieprosjekt ble til etter at de selv ønsket å se litt annet enn GoPro-filmer og femminuttersklipp av kjøring av ørret i ymse elver.

– Vi har en soleklar fascinasjon for vak, så det har vært viktig for oss å skildre. Vi er også ganske sikre på at de fleste fluefiskere digger vak, og derfor er det gøy å kunne dele det. I tillegg er det selvfølgelig mye god fisking og mange takes i det vi har laget, sier Helmersen.

Vak is lyfe. // Foto: etterørret.no

Da de skjønte hva de satt igjen med etter halvannen uke på tur, drodlet de litt internt.

– Vi skjønte vi hadde opplevd noe de aller fleste fiskere generelt bare kan drømme om, og det var da frøet til en skikkelig serie ble sådd. De fleste klarer vel å tyde betydningen av navnet også.

Kjøper seg ikke suksess

Alle vet at man kan kjøpe godt fiske, men Helmersen garanterer at elvene i miniserien deres ikke frontes på verken norske Inatur, svenske Natureit eller finske Eraluvat.

– Vi bruker hundrevis av timer i alle mulige karttjenester for å planlegge turene våre, og selvfølgelig ligger også feltundersøkelser til grunn. Som vanlig vises jo bare kremen, for bomturer er det ikke så mange som vil se. Selv om det er det som beskriver en fluefiskers hverdag best. Det er tross alt flest mandager i et fluefiskeliv også.

Gutta har i de senere årene skjønt at om de skal finne den bortgjemte drømmeelva, så må de faktisk gjøre en jobb selv.

– Vi har funnet stor glede i å nettopp lete frem elver og vassdrag som ikke skrives og leses opp og ned om i mente.

Inn igjen i nabolandet

Han forteller at turen, og dermed innholdet i filmen, ble justert veldig underveis.

– Vi hadde egentlig griseflaks, for da vi kom fram til Finnmark lukta vi vel egentlig lunta med en gang. Det stod pickuper ved hver en hytte, og det hang drøssevis med vadere utafor. Ikke så overraskende i seg selv, men da vi møtte de samme folka i elvene på dagtid, måtte vi tenke nytt, forklarer Helmersen.

De hadde godt fiske i Finnmark, men sannheten var at de faktisk dro litt sørøstover igjen.

EtterØrret-gjengen anbefaler alle å huske å ta med solkrem på vidda. // Foto: etterørret.no

– Det var der vi opplevde det utroligste fisket vi har vært borti. Den ene elva vil kanskje noen der ute dra kjensel på fra andre filmprosjekter.

Han påpeker at det finnes noen ytterst få gode muligheter i Finland, men at de lokale dessverre har klart å ødelegge det meste.

– Vi får bare håpe at dette området overlever, så blir det flere muligheter i årene som kommer, sier Helmersen.

Lanseres fortløpende

Serien, som i utgangspunktet består av tre deler, skal publiseres utover våren.

– Målet har vært å dokumentere en fantastisk tur, som vi tror flere vil ha glede av å se. At vi i tillegg har den første delen klar til en tid der mange trenger noe fint å tenke på er selvfølgelig bare en bonus, avslutter Helmersen.

Se den første episoden under!