Nylinder med velprodusert helaftensfilm inspirert av Halford

Rolf Nylinder og Håvard Stubø i Finland. // Foto: Kristian Matsson
Rolf Nylinder og Håvard Stubø i Finland. // Foto: Kristian Matsson

Etter årevis med snutt- og kortfilmproduksjon, får vi nå servert hele 60 minutter med gjennomgående historiefortelling fra den etablerte svenske filmskaperen.

Rolf Nylinder er tilbake med filmen Floating Flies, tungt inspirert av den kjente fluefiskenestoren Frederic M. Halford.

For alle skandinaviske fluefiskere med en viss tilknytning til internett, har det vært umulig å unngå en viss form for Nylinder-eksponering i løpet av de siste ti årene. Foruten et par samarbeidsprosjekter innenfor dokumentarsjangeren, har trenden vært påfallende: Enkle, estetisk vakre og treffende kortfilmer om fluefiske. Og folk har elsket det.

Nytt med langfilm, men samme kvalitet

Når han nå leverer en times langfilm, er det altså en ny sti som tråkkes. Det går allikevel på ingen måte utover kvaliteten vi kjenner fra før, til tross for at Nylinder klippet hele greia mer eller mindre sammenhengende.

– Som vanlig hadde jeg ingen konkret plan på forhånd, forteller Nylinder som forklarer at filmen etter hvert utviklet seg til å ta utgangspunkt i Halfords Floating flies and how to dress them.

Rolf Nylinder med helaftensfilm, inspirert av Halford. // Foto: Kristian Matsson
Nylinder i kjent stil. // Foto: Kristian Matsson

Til tross for manglende script, inneholder filmen elementer vi kjenner igjen fra andre prosjekter med svenskens signatur.

– Både Peter Andreas Christensen og Håvard Stubø figurerer foran kamera, selv om Christensen nok er den som befinner seg i et mer ukjent landskap enn han vanligvis pleier. Nærmere bestemt i England, sier Nylinder.

Ok?

– Ja, men Christensen er jo egentlig en karpemeiter fra Danmark, og hverken lang utdannelse, konsum av bøker og/eller kostymer kan forandre det. Så helt ukjent mark er det jo ikke for ham.

Norsk campingliv og urørret i Finland

Samarbeidet med Stubø fortsetter, og filmen har en lang sekvens der jazzmannen fra Narvik blant annet fisker i Finland.

– Finland er som New Zealand for 40 år siden. Før alle skulle dra dit. Samtidig er det på ekte i Finland, helt uten utsatt fisk. Mange fremstående forskere hevder jo at ørretens stamfar kommer fra en liten myrputt like uten for Uleborg. Det virker rimelig, synes jeg.

Nylinder påpeker at han også trives med å campe i Norge.

– Så lenge det skjer med Håvard, så er det veldig bra.

Støtt uavhengige fluefiskemedier!

Nylinder har denne gang valgt å legge filmen sin bak betalingsmur på Vimeo On Demand (red.anm; per desember 2020 tilgjengelig gratis for alle på YouTube), i kontrast til det som har vært en konsekvent linje med gratisutgivelser til nå.

– Det blir spennende å hvordan responsen blir hos folk, sier Nylinder.

I og med at vi selv er i en ganske lik situasjon med våre papirplaner, kan vi ikke annet enn å appellere til å bruke de 60,- kronene det koster å leie filmen til Rolf.

Det koster penger å produsere uavhengig fluefiskemedia, og alle monner drar. Ved å støtte svensken nå, gir det ham frihet til å lage mer film. Det er bra for deg som seer, og bra for Rolf som filmprodusent.

– Er man fattig student, eller av andre grunner ikke har 60 kroner å bruke på filmen, så kan man sende meg melding på min Facebook-page. Jeg ordner da gratisvisning, avslutter Nylinder.

Filmen ser du under.

nb_NO