Norge vs. Bahamas – en slags reiseguide

Imaginær bonefish-flat på Huk. // Foto: Joakim Andreassen

Da Staten en gang på 80-tallet bestemte seg for å bygge en internasjonal flyplass på et inntåket havrejorde ved Jessheim, var hovedtanken at utlendingene nå endelig skulle få oppfylt sine drømmer om å besøke Norge for å se med egne øyne hvor sinnsykt grisefett vi har det her. Det gikk delvis som planlagt.

Oslo Lufthavn Gardermoen stod ferdig knappe tjue år senere, og de besøkende strømmet til. Vi fikk lurt en NAV-komité i Luxemburg til å ansette Jagland, og siden den gang har Norge blitt kåret til verdens beste land. Dette er jo noe vi nordmenn alltid har visst. For hvilke andre land kan vel varte opp med løvbiff med bearnaise-saus, en konge som har kjørt trikk med folket, Brustad-bua, Bobbysocks og ikke minst bronselaget fra 1936?

En mindre kjent sideeffekt av flypassordningen var at enkelte eventyrlystne nordmenn snek til seg billetter med flyene som gikk tilbake til utlandet. Nøyaktig slik strategi-avdelingen i den Norske Turistforening hadde skissert i sitt skrekkscenario da flyplassdebatten raste bak lukkede dører. Etter hvert ble harry-turer til utlandet så populært at regjeringen følgelig måtte tidoble bevilgningene til sjømannskirker rundt om i verden, slik at bortkommne  landsmenn kunne finne trøst i vafler, VG og en enveisbillett tilbake til det rette paradis. 

Nå har dog hysteriet gått over alle støvleskaft, og trendy hipster-fiskere valfarter på pilgrimsreiser til tropiske fiskesteder, uten engang å ofre en tanke på de eventyrlige mulighetene som ligger rett utenfor ens egen stuedør i fedrelandet. I folkeopplysningens navn er det sannelig på tide med en forbrukertest på fluefiskeri i Norge vs. utlandet.

Hva er egentlig best; bonefish-flats på Bahamas eller tradisjonsrikt sjøørretfiske langs vår majestetiske kystline?

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NO