Med steinfluer etter årets første på tørt

Svein Røbergshagen speider etter vak blant råkene. // Foto: Joakim Andreassen

For de ivrigste av oss kan isløsningsperioden by på et artig fiske. Vannet er kaldt, men det hindrer ikke fjærmygg eller enkelte steinfluearter fra å klekke på stille og varme dager.

Åpne rolige områder, i nærheten av plasser hvor fisken oppholder seg gjennom vinteren er hotspots for både mygg og steinfluer. Særlig innos til slike rolige partier, hvor elven ovenfor holder høy fart over steinbunn er interessant. Aktive steinfluenymfer mister lett grepet på bunnen, og blir ført med strømmen til roligere områder hvor ørreten kan forsyne seg.

Liten og halvstor steinflue

Her i Norge hvor jeg har gjort mine erfaringer med dette fisket, har vi et par særlig godt kjente arter steinfluer som klekker tidlig. Disse kan man se kravlende på snøen fra mars-måned i nærheten av åpent vann, og gjerne på soldager. Steinfluer trives i sola, og flyr (og kræsjlander) også mest da.

Den største av disse to artene heter «Taeniopteryx nebulosa» på latin. Både nymfer og voksne kan nærme seg 20mm i lengde, noe ørreten vet å sette pris på i vårsola. Denne arten er registrert og tallrik i nærmest hele Europa.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NO