I myrhullene vaker ørreten

To kjappe myggvak, i et myrhull på Østlandet. // Foto: Joakim Andreassen

Da jeg vokste opp, hadde jeg to læremestere. Bestefar og grandonkel satt på gammel kunnskap, og innlemmet meg i sportsfiskets hemmeligheter. Utvikling krever imidlertid at man utfordrer vedtatte sannheter.

Mine første læremestere var markafiskere av den gamle skolen. De hadde fisket med sluk og mark i skogen i en mannsalder da jeg ble født. En gang iblant dro de til fjells og fisket ørret. Historiene de hadde formet meg og er med meg den dag i dag. I deres lære ble jeg tidlig en dreven sportsfisker. Når det kom til det å fiske med flue, hadde de imidlertid liten praktisk erfaring. Det var nærmest noe mytisk over fluefiske, og det skulle kreve tid og innsats for å bli kjent med det. Det fantes historier om en fjern slektning som hadde drevet med det på sekstitallet. Utover det var fluefiske noe man sporadisk leste om i blader og bøker. For en tiåring i 1990, virket det uoppnåelig, og det var kanskje derfor det var så forlokkende. 

Gradvis begynte jeg å søke ny kunnskap. I verdenen som åpnet seg, måtte jeg manøvrere uten at læremesterne kunne veilede meg slik som før. Skjønt jeg fikk god hjelp til å åpne de riktige dørene. En ni fots Fenwick og en gammel Pflueger Medalist ble høytidelig overbrakt som konfirmasjonsgave. Senere fulgte bøker skrevet av nye læremestere som fylte et ungt hode med radikale ideer. 

Rønnebergs tidligfiske

Det var mye i dette nye universet som kolliderte med det jeg tidligere hadde lært. Nye læremestere stod nå stadig i opposisjon til mine gamle helter. I boken «Fluefiske i skogens stille vann» skrev Alf Rønneberg i 1995 om fluefiske rett etter isløsingen på våren. I en billedtekst stod det å lese: 

«Telen satt ennå i myra og gjorde den fast som betong å gå på. Kast etter kast ble lagt ut fra myrkanten. Og i myrhullene vaket ørreten.»

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 30 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en kaffekopp i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur. I tillegg er du med på å bygge Norges eneste fluefiskemagasin.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian